Huskyval Istenhez

Magyar Nemzet

2017. március 17., péntek 07:57, frissítve: péntek 21:53

A pap, aki világbajnok lett kutyahajtásban. Sárközi Mátyás-interjú. Divat-e még kutyát enni Ázsiában? Hetvenéves a lottó. Hogyan lehet lassabban élni?

„A britek nem szeretik, ha belebeszélnek a dolgaikba, és megmondják nekik, mit hogyan csináljanak. És a mai viszonyok között szerintem az sem nagy baj, ha egy ország szabadon kereskedhet, és nem kötik meg mindenféle uniós szabályok. Az is lehet, hogy erre az unió más tagországai is rájönnek majd, és követik Nagy-Britannia példáját.” (Sárközi Mátyás)

Ez csak egy idézet a sok izgalmas cikkünkből. Keresse a Magyar Nemzet Magazint minden hétvégén az újságárusoknál!

 

Február közepén eddig példátlan magyar siker született kutyaszánhajtásban az olaszországi Mille­grobbéban: Kiss Attila hat huskyjával világbajnoki címet szerzett. Az óradnai plébánost és kutyáit elkísértük egy edzésre szülőfalujában, majd megnéztük, milyen a katolikus pap munkája az erdélyi szórványban, ahol már a magyarok sem tudnak magyarul.

Sárközi Márta annak idején hetente kétszer látta vendégül a kor irodalmárait, az urbánusoknak franciás falatokat, a népieknek székelykáposztát főzött. Fia, Sárközi Mátyás is próbál „középutas” lenni, de édesanyjának azt a tanítását sem felejti el, hogy az ember mindig őrizze meg a becsületét, és soha ne tegyen engedményeket. A Londonban élő József Attila-díjas író, szerkesztő Sárközi Mátyás idén ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

A közelgő pjongcsangi téli olimpiára való tekintettel a dél-koreai kormányzat betiltotta a nyílt színi kutyavágást az ország legnagyobb kutyahúspiacán. Az állatvédők örülnek, az idős, vidéki dél-koreaiak azonban kultúrájuk, tradícióik elárulását látják a lépésben. Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy a döntés hátterében kizárólag a nyugati turisták negatív Facebook-bejegyzéseinek megelőzése, semmint a magasztos elvek állnak.

Saját iskolaigazgatója is tevékeny szerepet játszott abban, hogy a középiskolás Varjú Lászlót diáktársával együtt átnevelés céljából börtönbe zárták 1955 májusában. A később Amerikában orvos alezredesként nyugdíjazott, majd hazatelepülő férfi életét szerencsére nem sikerült tönkretenni.

Témák a Magazinból

Huskyval Istenhez
Van Damme-ot is húzták a világbajnok plébános kutyái (17., 20. oldal)

Urbánus falatok, népies káposzták
Sárközi Mátyás a hajdan birkaszagú Angliáról, a csuhába öltöztetett szerkesztőről és az Örömvárosról (18–19. oldal)

Egyszer volt Szongnamban…
Kutyaevés betiltva: magasztos elvek, vagy szimpla opportunizmus? (21. oldal)

Hagyd otthon a telefonod, merülj el az ízekben!
Lassan járj, tovább élsz – terjed a slow life mozgalom (22–23. oldal)

Rögbi, krikett, foci
A fehér lakosság huszonöt éve szavazott az apartheid eltörléséről Dél-Afrikában (24–25. oldal)

Gyökeres átnevelés
Varjú László azért küzd, hogy az őt Rákosiék alatt meghurcoló igazgató emléktáblája kerüljön le az iskola faláról (24–25. oldal)

Ring Sándorné boldogsága
Márciusban hatvanéves az ötös lottó, ősszel lesz hetven a totó (25. oldal)

„Ez az oktatási rendszer óriási kudarca”
Kertesi Gábor a PISA-tesztről, a diplomás munkanélküliek valódi számáról és a középosztály mobilitási csatornáinak bedugaszolásáról (26. oldal)

Jövőt a Balatonnak!
A természet, a hagyományok, az épített örökség, a szőlő mind erőforrás, nem a fejlődés akadálya (27. oldal)

Nyírcsaholyi Lüszisztraték
Így harcolt a vidék a kollektivizálás ellen – könyvkritika (29. oldal)

Tökéletes dolgok-sorozat
Krókuszok az avarban (32. oldal)

Lukács Csaba egy vírusként terjedő videóról. Wekerle Szabolcs a holland választások tanulságairól. Plusz Hegyi Zoltán, György Zsombor, Szántó T. Gábor, Halász Margit és Weiner Sennyei Tibor tárcái