További reformokat ígértek mianmari vezetők Hillary Clintonnak. Az amerikai külügyminiszter jutalomintézkedéseket ajánlott fel az eddigi lépésekért, de hangsúlyozta: Mianmarnak többet kell tennie. Washington gyanúja szerint az atomfegyverek és a ballisztikus rakéták fejlesztése területén Mianmar együttműködik Észak-Koreával.

A mianmari elnök jóváhagyott egy új törvényt, amely először teszi lehetővé az országban, hogy az állampolgárok engedélyt kérjenek békés tüntetések megtartására – jelentette szombaton a helyi állami tömegtájékoztatás. A hagyományosan elnyomó politikai rendszerű dél-ázsiai országban mindeddig tilos volt mindenfajta tüntetés, és a hatóságok keményen felléptek a kormányellenes tiltakozási kísérletekkel szemben.

Az új jogszabály értelmében mindenkinek, aki tüntetésre készül, az esemény előtt öt nappal kérvényt kell benyújtania a rendőrséghez, amely ugyan megtagadhatja a demonstráció engedélyezését, de elutasító döntését meg kell indokolnia. A lépés a legutóbbi reformintézkedése Mianmar formálisan polgári kormányának, amely az idén vette át a hatalmat a katonai juntától. A szigorú katonai uralom alatt álló országban húsz év után idén novemberben tartották az első parlamenti választást.

Az állami média szombati közlése szerint Thein Szein elnök még azelőtt írta alá a tüntetések engedélyezéséről szóló új törvényt, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken befejezte volna a kétoldalú kapcsolatok javításának szentelt háromnapos mianmari látogatását.