Kossuth a bélyegen – Magazin-ajánló

2012. július 26., csütörtök 17:15

Legfrissebb, július 28-i számunkból ajánljuk:


Csapnivaló dobos

Valójában mi a Nemzetközi Valutaalap: az országok boldogulására létrehozott közintézmény vagy senkinek számot nem adó, a pénzügyi elit politikai céljait gazdasági követelésekbe burkoló testület, amely a világhatalom egyik eszköze? Egyik vezető közgazdásza a közelmúltban kilépett a nagy tekintélyű szervezetből, az ő felvetései indították el a hibák számbavételét. (21., 25. oldal)

Kossuth a bélyegen
Bár vérbeli filosz, az Antall-kormány idején római nagykövet volt Szörényi László. Az irodalomtudós nemrég könyvet jelentetett meg, melyben – ahogyan ő nevezi – rövid „rémtörténetekben” írja le a szokatlan szerepben szerzett élményeit. Sosem bánta meg a számtalan abszurd és humoros helyzetet hozó kalandot, bár itthon később sokan úgy néztek rá, mint a megtestesült patás ördögre. (23. oldal)

Vadkelet
A Sínai-félszigeten az egyiptomi–palesztin határszakaszt jelentős erőkkel őrzi az egyiptomi hadsereg. A sivatagi főutat leszámítva azonban mindent a beduin törzsek ellenőriznek, amelyek amellett, hogy érdekeltek a fegyver-, kábítószer- és embercsempészetben, eltűrik a szeparatista, nemzetközi iszlamista csoportok jelenlétét is. (27. oldal)

Furfang
Mától kezdve tizenhét napon át az olimpiai játékok eseményeitől lesz hangos a világ. Amit látunk, hallunk, befolyásolja majd közérzetünket. London harmadszor lesz házigazda, ez késztet bennünket arra, hogy az újkori olimpiai játékok 1908-as, negyedik – első londoni – küzdelmeire visszatekintsünk, és felidézzük a régmúlt néhány drámai vagy megmosolyogtató pillanatát, párhuzamokat keresve a közelmúlttal. (28–29. oldal)

Testtel, lélekkel
Az olimpia játék az idegekkel is. Olyannyira, hogy a sportolók mentális felkészültsége nélkül a tudás és az erő mit sem ér. A győzelemhez szükséges lelkiállapot pedig nem jön magától. Azért is küzdeni kell. (30–31. oldal)

Einstand
Július elsején életbe lépett a hatályos büntető törvénykönyv módosítása, amely erőszakos bűncselekmények esetében 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt, és a büntetés színhelyeként a javítóintézeteket jelöli meg. A rendelkezés körülbelül háromszáz gyereket állít majd évente a bíróság elé. A probléma eddig is létezett, csak alaposan a szőnyeg alá sörörve. Mostantól viszont kezdeni kell valamit ezekkel a gyerekekkel. A kérdés: mit és hogyan? (32–33. oldal)

Egy kiló kosz
Régi bölcsesség, hogy a falusi gyerekek egészségesebbek, mint városi társaik. Bár a légszennyezés és a természet közelsége sok helyütt szembetűnővé teszi lakókörnyezetük különbségeit, a legutóbbi időkig nem volt egyértelmű, pontosan hogyan hat mindez szervezetükre. Most szinte egyszerre több olyan, allergiával foglalkozó tanulmány látott napvilágot, amelyek igazolják, sőt magyarázzák az említett bölcsességet. (36. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet, és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!