Mint a hegyeken - Magazin-ajánló

2012. augusztus 2., csütörtök 17:00

Legfrissebb, augusztus 4-i számunkból ajánljuk:


Utolsó esélyek

A náci háborús bűnösök felelősségre vonása nem csak jogi, hanem morális elégtételt is jelenthet. De lehet-e megtisztító katarzis ezekben az ügyekben egy olyan országban, ahol a kommunizmus bűnei gyakorlatilag megtorlatlanul maradtak? (21–26. oldal)

Mint a hegyeken
Rendhagyó alkat: történész, aki a lélektant elengedhetetlennek tartja harcias korok megértéséhez – vagy lélekfürkész, akinek legfőbb mozgástere a történelem. Tüdős S. Kinga ráadásul székely asszony, aki hol Torontóban gyógyította a kelet-európai kitántorgók depresszióját, hol kerékpárra vagy lóra pattanva járt be háromszéki templomvárakat, hol pedig bukaresti elzártságban tárta föl a fejedelemkori Erdély szépségeit és csúfságait. Ami ebben a kacskaringós életútban a közös pont: a megszenvedett tudás és a történelmi hétköznapok dicsérete. Sepsiszentgyörgyi otthonában beszélgettünk. (23. oldal)

Vezetőnék
Hogyan választanak párt a világ legzárkózottabb országának urai? Milyen befolyással rendelkeznek a first ladyk Észak-Koreában? Vezetői feleséghatározó a kommunista dinasztiák feltérképezéséhez. (27. oldal)

Rabszolgaimport a XXI. században
Előnyös-e a bevándorlás Európának? Előnyös-e Magyarországnak? A tetszetős, szívet melengető érvelések szerint mindkét kérdésre igen a válasz. De a számok egészen mást mutatnak. Azt, hogy ideje leengedni a sorompókat. (28–29. oldal)

Fifti-fifti
Nem egészen három hete nyitották meg az ország első mobil rendőrőrsét a főváros egyik legveszélyesebb szegletében, a VIII. kerületi Diószeghy Sámuel utcában. Az akácfás, tücsökciripeléses szegénynegyed lakói lassan kezdenek hozzászokni az egyenruhások állandó jelenlétéhez, bár van, akit ez sem akadályoz meg abban, hogy a konténertől egysaroknyira előrántsa a kést. (30–31. oldal)

Átok
Négyféle etnikum lakik Devecserben: magyarok, valamint oláh, „teknős” és „köszörűs” cigányok. Egy magyar család és „köszörűs” szomszédaik népes rokonsága csapott össze a minap; folyt a vér is, ha a rendőrök nem érnek gyorsan a helyszínre, még nagyobb baj történhetett volna. (31. oldal)

Fehér vér
A fejlett világban a nők túlnyomó többsége úgy ad életet első gyermekének, hogy azelőtt még nem volt újszülött kisbaba a kezében. Mire a baba megszületik, a mamáknak már tele van a fejük ellentmondásos tanácsokkal, valamint piaci részesedésre hajtó cégek termékajánlataival. Akkor is, ha a törvény ezt tiltja. Szerencsésnek mondhatja magát az az asszony, akihez ilyenkor odamegy valaki, és azt mondja, csak azt tedd, amit a természet diktál. Ha nem az anyja vagy a barátnője, akkor egy képzett szoptatási tanácsadó – például most, a Szoptatás Hetén. (33. oldal)

R és K
Badacsony hegyének Balatonra néző oldalán, nem messzi Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza egykori otthonától, bontócsákány végzett 2009 telén a bormúzeummal. Az utolsó pillanatban sikerült megmenteni a markológép elől az étterme falát díszítő törött mozaikot. A műtárgy készítőjét a jobb felső sarkán látható RK monogram jelöli, innen indul történetünk visszafelé az időben. A végére egyelőre nem jutunk. (34. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet, és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!