Olvadó harangok – Magazin-ajánló

2012. március 15., csütörtök 17:36

Legfrissebb, március 17-i számunkból ajánljuk.

• Olvadó harangok
Krasznahorka várának lángjai sokkolták a magyar kultúrkincs szerelmeseit. A hogyan történhetett mellett most az a legfontosabb kérdés, hogy mit sikerül megmenteni az értékekből. Kedden bejutottunk a koromszagú termekbe, ahol a múzeum dolgozói csomagolták Andrássy Franciska porcelánjait. Szomorú riport a végekről, magyarok, szlovákok és cigányok földjéről, ahol a munkanélküliség az úr. (24–25. oldal)

• Márványember
Pályája kezdetén „félt” a kőtől. Aztán évek alatt megismerte az anyag természetét, jó mesterekre talált. Alkotásaival Budapest terein, utcáin, templomokban, intézményekben találkozhatunk. Formáiban értelem és érzelem olvad össze, ezért értjük, értik őket, legyenek bár itthon, Székelyudvarhelyen, netán Guatemalában vagy Dubaiban. A szobrászt, Szmrecsányi Boldizsárt Boldi néven jegyzik az európai „grand art” köreiben. (23. oldal)

• Égető szükség
Hatékonyabban és olcsóbban működő tűzoltóság jön létre az átszervezésekkel, állítja a katasztrófavédelem főigazgatója. Tűzőrségeket hoznak például létre, azaz jobban szétterítik az országban a személyi és eszközállományt. A pomázi önkéntesek parancsnoka szerint azonban emberek fognak meghalni, mert rossz a koncepció. Tűzoltás alul- és felülnézetből. (26. oldal)

• Lélekhalászat
Ha az ember azt a feladatot kapja, hogy az isten háta mögött két lépéssel egy csapat 4 H-s, vagyis hihetetlenül halmozottan hátrányos helyzetű, többnyire roma kamasznak iskolát csináljon, szakmát és jövőképet adjon, két lehetősége van. Vagy belegondol, mire is vállalkozik, és kirohan a világból. Vagy nem gondol bele, és csodát tesz. Harmadik lehetőség nincs. Budai Sándor, az abaújkéri iskola igazgatója a második megoldást választotta. (27. oldal)

• Az aranykor vége?
A 2008-as pekingi nyári olimpiai játékokon 174 magyar sportoló 3 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzérmet nyert. Pillanatnyi állás szerint Londonban kevesebben érhetnek el több sikert: ha ma rendeznék az ünnepélyes megnyitót, azon 86 magyar sportoló vonulhatna fel, de háromnál valószínűleg ők is több bajnoki címet hoznának haza. Abban is bízunk, hogy a létszám is emelkedik, maximum 120-ig. 174-ről persze ne álmodjunk, de az egyszeri sportrajongónak nem is a részvétel a fontos, hanem igenis a győzelem. (32–33. oldal)

• Darabok bal kézre
„Tömör, letisztult költői képeiért, amelyek új fényben mutatják meg a valóságot” 2011-ben nyerte el az irodalmi Nobel-díjat a svéd Tomas Tranströmer, akinek művei évtizedek óta magyarul is olvashatók. 1990-es agyvérzésekor beszélőképességét elvesztette, jobb oldalára lebénult – de alkotóereje töretlen. Stockholmi otthonában kerestük föl. (34. oldal)

• Román áfium ellen
Elvesztegetett magyarság – A dél-erdélyi, a szibériai és a romániai fogság krónikája. (36–37. oldal)Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!