Plázatyúkok– Magazin ajánló

2012. január 12., csütörtök 20:23

Legfrissebb, január 14-i számunkból ajánljuk.

• Menetelők
Az elmúlt években az Európai Unió három hatalmas kaliberű vállalkozásának lehettünk tanúi. A lisszaboni stratégiának, a műholdas Galileo helyzetmeghatározó rendszernek és a Nabucco földgázvezeték tervének. A megaprojektje három gigakudarc. (21., 25. oldal)

• Nagy köpeny
Sok olyan szerepet kaptam az évek folyamán, amelyekben ellenszenves, gonosz nőket kellett megjelenítenem. Ha az ember az egész előadás alatt a mocsarat tapossa, félő, hogy mire lehullik a függöny, lelkileg maga is benne ragad – mondja a hetvenéves Jászai-díjas Tordai Teri színművésznő, akit számos kasszasikert hozó magyar filmből, televíziós sorozatból és színdarabból ismerünk. Nem kevesebbet állít, mint hogy ő ma boldog ember. (23. oldal)

• Korcsolyázó medve
Kell-e védeni a nemzeti identitást? (24–25. oldal)

• Plázatyúkok
Lehet vitatkozni azon, hogy az állatoknak van-e lelkük, de azon nem, hogy az Európai Unió által előírt állatjóléti intézkedéseket be kell-e tartani. Be kell. Még akkor is, ha a magyar gazdának ez a vállalkozásába kerülhet. (26–27. oldal)

• A szív helye
Húsz évvel ezelőtt, január első napjaiban történt Magyarországon az első sikeres szívátültetés, amit két hét múlva követett a második. Mindkét beteg felépült, és egészségben töltötte az elmúlt húsz évet. A műtét az orvosok szerint akkora technikai bravúr volt a maga idejében, mint az F–16-os repülőgépek megjelenése. Ma 120 új szíves él Magyarországon, a szervátültetés pedig mindennapos orvosi eljárásnak számít az országban. (34. oldal)

• Tiltott influenza
Az amerikai kormány arra kérte a világ két vezető tudományos folyóiratát, hogy ne közöljenek teljes terjedelmükben két tanulmányt, amelyek az emberek között is terjedő madárinfluenza-vírus előállításáról szólnak. A vélemények megoszlanak: vajon megengedhetetlen módon cenzúrázza ez a lépés a tudományos eredmények szabad áramlását, vagy megakadályozza, hogy esetleg milliók kiirtására alkalmas fegyverhez jussanak a terroristák? (33. oldal)

• Végállomás
Mintha bombatámadás érte volna Hűvösvölgy kapuját, úgy néz ki az egykori Balázs vendéglő környéke. A legendás étterem épületét decemberben kezdték bontani, de a romokat nem takarították el teljesen, talán mert a tulajdonos így akar kihasználni egy jogi kiskaput. A hatóságok tehetetlenek, az alapító örököseinek csak pár villa maradt a családi ezüstből. (40. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!