Sok múlik a rehabilitációs törvény elfogadásán

WL

2011. december 1., csütörtök 17:45

A kiéleződött észak-koszovói helyzet nem ok arra, hogy Magyarország ellenezze Szerbia EU-tagjelöltségét – közölte Martonyi János csütörtökön Brüsszelben.

A magyar külügyek irányítója az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozása után újságíróknak elmondta: az észak-koszovói feszült helyzet ugyan aggasztó, de Magyarország megítélése szerint ez még nem ok az Európai Bizottság azon javaslatának az elutasítására, hogy adják meg Szerbiának az EU-tagjelölti státust. A csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdését az uniós végrehajtó intézmény is a szerb–koszovói viszony tárgyalásos úton történő megjavításához kötné – hívta fel a figyelmet Martonyi.

A magyar miniszter ugyanakkor emlékeztetett: a szerb parlament a jövő hétfőn szavaz a rehabilitációs törvényről, és a szerb EU-tagjelöltség magyar támogatása ennek a törvénynek a megszavazásától függ.

Figyelnek, de nem rendelik vissza a teheráni nagykövetet

Magyarország nem hívja haza teheráni nagykövetét, mert az lényegesen befolyásolná a kis létszámú diplomáciai képviselet működőképességét – közölte Martonyi.

A magyar külügyek irányítója az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozása után újságíróknak elmondta: a megbeszélésen határozottan elítélték a teheráni brit nagykövetség elleni támadást. Több ország emiatt már haza is rendelte konzultációra teheráni nagykövetét, ám ez nagy létszámú nagykövetségek esetében nem érinti annyira a működőképességet – jegyezte meg Martonyi.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország ugyan nem rendeli haza teheráni nagykövetét, de megkülönböztetett figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Forrás: MTI