Szerény legények – Magazin ajánló

2012. január 6., péntek 09:39

Legfrissebb, január 7-i számunkból ajánljuk.

• Szerény legények
Bár az úgynevezett baloldal régen igyekszik kisajátítani a szegényügyet, a mostani kormány kimondatlanul is a szociális fordulat érdekében kapott kétharmadot. Orbánék egyértelmű szándéka, hogy ne rójanak további terhet a lakosságra, de az anyagi és morális lecsúszást – főként külső okok miatt – egyelőre nem tudták megállítani. S az ellenzéknek úgy kell ez, mint egy falat kenyér. (21., 24. oldal)

• Leshelyzet
Alig múlik el hónap úgy, hogy Máté Bence természetfotós ne nyerne a világ valamely rangos pályázatán. A még mindig csak huszonhét éves fiatalember szerint nem a drága fényképezőgép és az egzotikus helyszínek, sokkal inkább a kreativitás és a reflexek teszik jó fotóssá az embert. (23. oldal)

• Ha kattan a malom
Európa szégyene, avagy a leminősítők esete az állandósított pénzügyi válsággal. Megszorításokból még soha nem született gazdasági növekedés. (26–27. oldal)

• Harminchárom lőszer
Töretlen az amerikaiak fegyvermániája: decemberben minden korábbi rekordot megdöntve másfél millió fegyvervásárlási kérelem érkezett a szövetségi hatóságokhoz. Ám ezzel együtt a statisztikákban az is megfigyelhető, hogy egyre kevesebb amerikai rendelkezik tűzfegyverrel. (28–29. oldal)

• Képarányok
Nem lesz térszint alatti beépítés a Hősök terén, lesz viszont három új múzeum az 56-osok terén. Legalábbis most így néz ki. A kulturális szuperberuházás felelőse kormánybiztosi rangban Baán László, a Szépművészeti Múzeum és immár a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, aki két évet kapott az előkészítő munkára. Fel tudnak-e készülni a magyar építészek a feladatra? (31. oldal)

• Maratoni
Soha nem fogják fölfedezni a rák univerzális gyógymódját, bármennyire várja ezt az emberiség. A daganatos betegségek alig hasonlítanak egymásra, gyógyításuk is csak külön utakon lehetséges. Bár sok rákfajta gyógyíthatatlan jelenleg, ez nem ok a reménytelenségre. Az utóbbi évtizedben ugyanis forradalmi haladást értek el a kutatók a vérsejteket támadó rákbetegségek szinten tartásában – derült ki az Amerikai Hematológiai Társaság Kaliforniában tartott éves kongresszusán. (36. oldal)

• Öcsi hazatér?
Bármely eldugott szegletén jártam a világnak, a Hungary szó hallatán általában felderült valaki arca, és átszellemülten azt mondta: Puszkasz. Az öt évvel ezelőtt elhunyt világhírű labdarúgó akár országunk védjegye is lehetne, ám ha a turista megérkezik Magyarországra, nagyon kevés helyen találkozhat az emlékével. Végső nyughelye egyelőre nem látogatható, múzeuma nincs, egész alakos szobra is hamarabb lesz Athénban, mint nálunk. (40. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!