Szűzpecsenye – Magazin-ajánló

2012. március 22., csütörtök 20:02

Legfrissebb, március 24-i számunkból ajánljuk.

• Szűzpecsenye

Könyve jelent meg Magyarország második világháborús szerepéről. Nemrég szokatlan következtetéseket megfogalmazó cikket közölt Horthy Miklósról a Rubicon folyóirat márciusi számában. Deborah S. Cornelius amerikai történésznő messziről tekint ránk, ezért másképp is lát bennünket, mint a legtöbb közép-európai – vagy akár mi magunk. Bár Magyarországon az elmúlt hetekben heves vita folyt a Horthy-korszak „aktualitásáról”, többfordulós interjúnkban jó történész módjára kerülte az aktuálpolitikai témákat – ám a múltunkkal kapcsolatos véleményét megosztotta velünk. (21., 23. oldal)

• Ingyenebéd
A magyar nyugdíjasok egy része már megtanulta, hogyan lehet kihasználni a vásárlással, gyakran egészségügyi szolgáltatásokkal is meghirdetett termékbemutatók adta lehetőségeket. A cégek viszont arra jöttek rá, hogyan járjanak túl az eszükön. Szómágia, rámenősség, könnyű kis agresszió és mézesmadzag, a vevő otthon aztán elgondolkodhat rajta, hogyan húzták csőbe. (24. oldal)

• Csillagok háborúja
Hamarosan megnyílik Kecskeméten a magyar munkaerőre építő Mercedes-gyár. Az autós birodalomról készült dokumentumokat vizsgálva kiderül: van mit törleszteni, a cég magyarországi leányvállalatai ugyanis nem vagy alig fizettek adót az elmúlt években, miközben sokmilliárdos forgalmat bonyolítottak. Úgy tűnik, a hazai kereskedőkkel sem felhőtlen a viszony, az egyik kecskeméti vállalkozó éppen bírósági ítéletére vár. (25. oldal)

• Klopfoló
Meggondolt tizenévesek és fékevesztett harmincasok-negyvenesek Magyarországon. Ezt mutatja az ország nagy szextesztje, amelynek során több mint kétszázezer önkéntes válaszadó számolt be hálószobaszokásairól. Az eredményt és az értékelő tanulmányokat Így szexel Magyarország címmel könyv formájában az Alexandra Könyvkiadó jelentette meg. Egy dolog pontosan látszik: a szexualitás nem tabu többé, ellenkezőleg: ma már lehetetlen menekülni a pornográfia elől, az a mindennapok része, a szereplői sztárok, a benne látottak napi gyakorlattá lettek az otthonokban. Az más kérdés, hogy ettől boldogabb vagy szabadabb lett-e bárki… (27. oldal)

• Szabadság tér
Tizenöt esztendőt töltött Mindszenty bíboros az amerikai követségen. Távozását számtalan tárgyalás, titkos egyeztetés, kompromisszum előzte meg. A bíboros 1971 szeptemberében hagyta el a Szabadság téri épületet. Alig több, mint két év múlva a pápa megfosztotta az esztergomi érsekségtől. (30–31. oldal)

• A szardíniai rokon
Elkészült az Alpokban talált múmia, Ötzi DNS-ének elemzése. A jégbe fagyott ember sztár lett két évtized alatt, mióta megtalálták, lassan éppolyan jól ismerjük életének minden részletét, mint a mai hírességekét. Sőt néha jobban, például tudjuk róla, hogy valószínűleg szívinfarktust kapott volna, ha nem ölik meg. (32. oldal)

• Kormányos és kapitány
Ma, március 24-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István téri főépületében adják át ez évben először a polgárok javaslatai alapján odaítélt Magyar Örökség díjakat. A kitüntetettek: a Magyar Baráti Közösség, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok, Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság perjele, a Napkelet című folyóirat és alapítója, Tormay Cécile, Veres Péter író, a Teleki–Bolyai Könyvtár, valamint Gulyás Gyula és Gulyás János filmrendező. Kettejükkel beszélgettünk a díjátadás előtt. (33. oldal)

• Ocsú és búza
Valóságos hadjárat indult Pesty László dokumentumfilmes és Forgács István romaszakértő ellen a Fekete Doboz legutóbbi adása után. A filmben számos, eddig jórészt tabuként kezelt kérdésről esik szó, ami mindig is szúrta a balliberális értelmiség nagy részének a szemét. Ilyen többek között a bűnözés kérdése vagy az, miért fasisztázható le bárki, aki másként gondolkodik. Pesty Lászlóval és Forgács Istvánnal beszélgettünk. (34. oldal)

• Rubinszemű szarvas
Becsei Áron karórái iránt érdeklődnek minden földrészről. Az órásdinasztia sarja legutóbb személyesen szállította Londonba budai műhelyében egy év alatt készített műremekét. Elegáns étteremben találkozott a megrendelővel – neves befektető –, aki odahívott barátai előtt büszkén csatolta karjára legújabb szerzeményét. (40. oldal)

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

Forrás: MNO