Túrógombóc fénysebességgel – Magazin-ajánló

2012. július 12., csütörtök 18:57, frissítve: péntek 16:27

Legfrissebb, július 14-i számunkból ajánljuk:

Tárház
Farmer, blúz, ékszer, torta, tetovált bőr, bélyeg, bicikli: lassan nincs a világnak megmutatható olyan felület, amelyen ne tűnne fel a kalocsai – vagy valamilyen más magyar népi – motívum. Tán már sok is belőle – ám a kultúrakutató szerint egy valamirevaló divatkód épp akkor az igazi, ha szinte idegesítő mértékben elterjed. (21., 26–27. oldal)


Túrógombóc fénysebességgel
A svájci–francia határon lévő Európai Atommagkutató Központ tudósai bejelentették, hogy végre megtalálták a régóta várt „isteni részecskét”, a Higgs-bozont. A részecske az utóbbi években afféle internetes sztárrá vált, majdnem annyiszor foglalkoztak vele a részecskefizikához nem sokat konyító fiatalok, mint David Beckham hajával vagy Madonna melleivel. Hogy lett e soha nem látott parányból igazi XXI. századi ikon? (24. oldal)

Mérlegállás
Politikai színek keverednek a kutyatörzskönyvezés miatt kialakult, normális esetben szakmai szintű vitába. A helyzet tizenhárom éve rendezetlen, de mivel jövőre nagy üzletet jelentő kutya világkiállítás lesz Magyarországon, a Parlamentben ezúttal kormánypárti politikusok léptek fel a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) érdekében. Több százmillió millió forint körül folyik a tánc. (28. oldal)

Médián innen, az üveghegyen túl
Bár az élvonalbeli mászók szép kort érnek meg, a hegymászást sokan orosz rulettnek tartják. Még inkább így van ez, ha a fegyver el is sül. És még inkább, ha a sajtó szinte élőben számol be minderről. Extrém körülmények, vetélkedés, halálos baleset és egy újságíró kavarta indulatok: magyar sportolók a világ egyik legveszélyesebb hegycsúcsának árnyékában. (30–31. oldal)

Hálóőrök
Vajon a mostani szülők gyerekkorukban értelmesebben töltötték idejüket a nyári szünidő alatt, csak mert nem volt számítógép és tévét is csak úgy lehetett nézni, ha valaki folyamatosan tartotta a kis Junoszty készülék antennáját? Tiltsa, tűrje vagy eméssze magát a szülő a gyerekek facebookozása miatt? (33. oldal)

Pengeél
A három muskétás – Gerevich, Kovács, Kárpáti – egyike, s mint ilyen, a magyar sport aranyművese. Öt olimpián (1936, 1948, 1952, 1956, 1960) vett részt, és mindannyiszor tagja volt az aranyérmes magyar kardcsapatnak, 1952-ben Helsinkiben pedig első lett egyéniben is. Kilenc világbajnoki aranyérmet szerzett, kétszer (1937, 1953) mind az egyéni, mind a csapatversenyen. Az 1933-as Európa-bajnokságon is részese volt a kardcsapat sikerének. Hétszeres egyéni kardbajnok. Kovács Pál július 17-én lenne százéves. (36. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet, és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!