Zöld rabruhában – Magazin-ajánló

2012. február 23., csütörtök 21:58

Legfrissebb, február 25-i számunkból ajánljuk.

• Zöld rabruhában
Lassan minden napra jut egy szülészettel-nőgyógyászattal kapcsolatos botrány. A múlt héten az derült ki, hogy a várpalotai kórház egyik orvosa engedély nélküli abortuszokat végzett, természetesen az érintett nők tudtával, jó pénzért. Az ügyben száz asszony érintett, akik talán nem is sejtették, hogy akár egyévnyi börtönt is kaphatnak. Geréb Ágnes otthon szüléseket vezető orvos kemény büntetése után egy ország figyeli lélegzet-visszafojtva: vajon ennek az ügynek mi lesz a végkifejlete? (21–24. oldal)

• Az élet legmélyén
Hetven interjú, életutak, első és talán utolsó találkozások túlélőkkel, levéltári kutatások. Nagyon szikáran ez áll Csapody Tamás jogász-szociológus Bori munkaszolgálatosok című, a Vince Kiadónál nemrég megjelent kötete mögött. Hétévnyi munka. A XX. század magyar történelmének olyan rétegét fejti fel a szerző, amelyről sokat hallottunk ugyan, de mélységeit még mindig nem ismerjük. (23. oldal)

• Becsületbeli ügyek
Bár a piaci folyamatok logikája alapján csökkennie kellene a devizahitel-kamatoknak, az egyik kereskedelmi bank már bejelentette: tovább növeli a végtörlesztésből kimaradt ügyfelek terheit. Szakjogászok szerint az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenek, s többségük a bíróság előtt is sikerrel támadható. (25. oldal)

• A vodka filozófiája
A könnyű drogok, a melegházasság legalizálásának és az abortusz bevezetésének jelszavával a szejm harmadik legerősebb pártját vezeti Janusz Palikot. A csalódottak és a politikai életből kiszorultak tarka seregét maga köré gyűjtő extravagáns milliárdos sokakat megdöbbentő sikere a választásokra alkalmazott üzleti marketing hatékonyságán kívül jelzi a lengyel társadalomban zajló változásokat is. A pártok világában is üzletemberként mozgó Palikottal beszélgetve megpróbáltuk kideríteni, hogy népszerűsége vajon az ő érdeme vagy inkább a sántikáló lengyel politikai kultúra terméke. (28–29. oldal)

• Rekordok vége
Ma egy világcsúcsdöntés láttán gyakran az a kérdés merül fel az emberben, vajon milyen szerrel doppingol a sportoló. Az utóbbi időben ritkulnak a rekordok, ami azt jelezheti, hogy tisztességes sportolók elérték az emberi teljesítőképesség határát. De vajon létezik ilyen? (34. oldal)

• Cigányzene Mozarttal
A színpadtól, a pódiumtól 1987-ben végérvényesen elbúcsúzó Alfonzó most lenne százesztendős. Ars poeticája nem volt fennkölt, miként egész művészete földön járó. Ezt írta leckefüzetébe: „A paródiát éreztem igazi műfajomnak […]. Clownnak készültem, s clown akarok maradni. Mert a clown jó ügyet szolgál, szép feladatot vállal: az emberek megnevettetését. A clown is művész.” (36. oldal)

• Macsó valami
Bárki bármikor részese lehet egy gasztronómiai kalandozásnak, amennyiben hónapokkal előtte bejelentkezik valamelyik budapesti főzőiskola rendezvényére. A telt házas esteken alaplevet főz, nyulat csontoz, marhahúst süt, majd a tanulókör közösen jóllakik „edd meg, amit főztél” alapon. (40. oldal)


Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!