A Médiatanács előtt a 888-botrány

Pilhál Tamás, Katona Mariann

2016. január 27., szerda 06:30

Bejelentést tett a Médiatanácsnál egy magánszemély a 888.hu internetes portálon közzétett, Tóbiás József MSZP-elnököt és családját sértegető cikk kapcsán – tudta meg a Magyar Nemzet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól.

Érdeklődésünkre közölték: ha bejelentés érkezik, a médiatörvény alapján a hatóság – mérlegelése szerint – hivatalból eljárást indíthat, ám jelen esetben a bejelentés érkezése óta eltelt rövid idő miatt erről még nem döntöttek.

Ismeretes, a miniszterelnök bizalmasa, Habony Árpád érdekeltségébe tartozó, a századvéges G. Fodor Gábor által vezetett 888.hu portálon Tóbiás József feleségének, Rába Tímeának a két évtizeddel ezelőtti aktképeit tették közzé alpári stílusú kísérőszöveggel. Ráadásul a pártelnök fiatal leányán is gúnyolódott a névtelen szerző.

Bumeránghatású karaktergyilkosság

Bajomi-Lázár Péter médiakutató lapunk megkeresésére úgy nyilatkozott: a szóban forgó cikk is azt bizonyítja, hogy az efféle karaktergyilkossági kísérleteknek bumeránghatásuk lehet, és akár rokonszenvet is ébreszthetnek a megtámadott személy iránt. Arra a kérdésünkre, hogy növelheti-e a lejárató írás az említett portál olvasottságát, a szakértő azt felelte: az olvasottság egy dolog, azonban a hirdetők nemcsak ezt, hanem a hirdetéseket körülvevő tartalmakat is nézik, és ilyen botrányok hatására könnyen úgy dönthetnek, hogy inkább máshol helyezik el reklámjaikat.

Tóbiás József tegnap is csak szűkszavúan nyilatkozott a történtekről, és megköszönte a családja iránt megnyilvánuló „szolidaritásözönt”. A szocialisták elnöke egy más témában tartott sajtótájékoztatóján megismételte, nem kíván ezzel a kérdéssel foglalkozni, hiszen – a feljelentésére utalva úgy fogalmazott, hogy – „ott van a téma, ahová való, a jog asztalán, ott kell eldönteni”.

Rokonszenvezők

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke egy tegnapi sajtótájékoztatón egyetértett Gulyás Gergely korábbi kijelentésével, miszerint jó ízlésű embernek nem lehet köze a portálhoz. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy voltak olyan baloldali és szélsőjobboldali portálok, amelyek a miniszterelnök családjáról írtak ugyanilyen „penetráns stílusban”. Azzal kapcsolatban, hogy a kormány hirdet az ominózus oldalon, a fideszes politikus úgy fogalmazott, hogy sem a kabinetnek, sem az Országgyűlésnek, sem pedig a Fidesznek nem feladata, hogy cenzúrázza ezeket az oldalakat. Erre szerinte ott van a Médiatanács vagy éppen a bíróság.

Rétvári Bence (KDNP) tegnap az ATV-ben azt mondta: „jóérzésű ember nem olvas szívesen ilyen cikket”. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hozzáfűzte, nem olvasta végig a cikket, csak beleolvasott. „Ha nem is hánytam el magam, az embernek nincs kedve ilyet olvasni” – fogalmazott.

Molnár Zsolt (MSZP) ugyanebben a műsorban arról beszélt: nem valószínű, hogy az írás megrendelésre született, viszont a kormánypártok felelőssége, hogy rengeteg állami pénzzel támogatták a hírportált.

Bayer Zsolt publicista tegnap a Magyar Hírlapban azt írta: „konzervatív újságíró soha, de soha nem áll le ellenfelei családtagjairól csámcsogni, […] nem ribancozza le ellenfelei feleségét. Aki ilyet tesz, az nem konzervatív újságíró, hanem csimasz.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.27.