Feltörték az Eurovízió honlapját

tt

2012. május 17., csütörtök 22:17

Egy magát Cyberwarriorsnak nevező csoport tagjai feltörték csütörtökön az Eurovíziós Dalfesztivál weboldalát, azt követelve a versenynek idén otthont adó Azerbajdzsántól, hogy fújja le a jövő hétre kitűzött nagyszabású eseményt.

A kaukázusi köztársaság azzal nyerte el a szervezés jogát, hogy tavaly egy azeri énekes duó diadalmaskodott a Németországban rendezett fesztiválon. A többségében muzulmánok lakta Azerbajdzsánt most több oldalról is heves bírálatok érik, egyebek közt az emberi jogok helyzete miatt és vallási kérdésekben. Míg a bakui kormányzat az ország imázsának fejlesztésére használná ki a versenyt, addig aktivisták a saját ügyeikre akarják ráirányítani a figyelmet.

A Cyberwarriors azeri nyelvű üzenetében azt követelte İlham Əliyev elnöktől, hogy törölje a fesztivált, és „ne engedjen utat a homoszexuálisok parádéjának, ellenkező esetben nincs helye az Əliyev-kormánynak”.

Azeri források nem hivatalosan a szomszédos Iránt okolják az iszlám növekvő térhódításáért a világi köztársaságban. A bakui kormány távközlést felügyelő miniszterének helyettese közölte, a biztonsági erők megpróbálják azonosítani a csoportot és  tartózkodási helyét.

Azerbajdzsán milliókat költött Baku „ráncfelvarrására”, mióta az ország 1991-ben függetlenné vált Moszkvától. A dalfesztivált megelőző munkálatok részeként a napokban adták át a Kristálypalotát, azt az arénát, amely otthont ad a jövő heti versenynek. Jogvédő csoportok ugyanakkor megjegyezték, a helyszín közelében otthonokat romboltak le, hogy szabaddá tegyék a környéket.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet csütörtökön kijelentette, szerinte az azeri hatóságoknak szabadon kellene engedniük bebörtönzött ellenzéki aktivistákat, és garantálnia kellene a szólásszabadságot a tüntetőknek, akik békés demonstrációt terveznek a megmérettetés előtt.

A verseny két elődöntőjét május 22-én és 24-én, a finálét 26-án tartják. Magyarországot a Compact Disco együttes képviseli a Sound of Our Hearts című dalával.

Forrás: MTI