Interneten is lehet majd hallgatni a Vatikáni Rádiót

TK

2012. június 12., kedd 22:22

A Vatikáni Rádió július elsejétől beszünteti közép- és rövidhullámú adásainak közvetítését az európai és az amerikai kontinens nagy részén, ahol a jövőben interneten hallgathatják majd a műsorokat – jelentette be kedden Vatikánvárosban Federico Lombardi, a rádióállomás főigazgatója.

A jezsuita lelkész, aki egyben a Szentszék szóvivője, emlékeztetett arra, hogy a Vatikáni Rádió tavaly ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját, és most működésének új szakaszába érkezett. A modern kor követelményeinek megfelelően a rádióadó a technika legkorszerűbb vívmányait kívánja felhasználni az Evangélium hirdetéséhez – mondta.

A katolikus egyház naponta negyven nyelven készített műsorait jelenleg öt kontinens mintegy nyolcvan országába továbbítja ezernyi helyi és regionális rádióadó frekvenciamodulált (FM) rendszerű műsorszórás révén, közép- vagy rövidhullámon. E módon azonban Európa és az amerikai kontinens legnagyobb részén már nem lesznek hallhatók ezek a műsorok. A hallgatók ugyanakkor interneten akár élő adásban, akár on demand (kérésre) vagy podcast formátumban érhetik el azokat, mégpedig öt webcsatornán – mondta Federico Lombardi. (A podcasting lehetővé teszi hang- és videóanyagok közzétételét az interneten úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott anyag újdonságait tartalmazó feedre.)

Forrás: MTI