Kiengedték az ellenzék két vezetőjét

TK

2011. december 21., szerda 10:52

Kiengedték a börtönből szerdán az orosz ellenzék két vezetőjét, akiket sokakkal együtt a választási csalások ellen szervezett december 5-i tüntetésen vettek őrizetbe és ítéltek 15 napi elzárásra.

Alekszej Navalnyij blogger, aki az utóbbi hónapokban vált az ellenzék népszerűvé alakjává és Ilja Jasin, a tiltakozást megszervező liberális Szolidaritás mozgalom egyik vezetője hajnalban távozhatott Moszkva egyik börtönéből.

A december 4-i parlamenti választások másnapján megtartott tüntetésen meglepetésre több mint ötezer ember vett részt, s ezzel évek óta a legnagyobb ellenzéki megmozdulás volt. Az esemény erőt adott a lakosság Vlagyimir Putyin miniszterelnök politikájával elégedetlen részének, és egy öt nappal későbbi tüntetésen már több tízezren vettek részt Moszkvában, emellett az ország több mint hatvan városában voltak kisebb, néhány száz fős tiltakozások. Erre utalva, Navalnyij kiengedésekor azt mondta támogatóinak, hogy „egy másik országban szabadult, mint amelyben bebörtönözték”. „Bizonyos vagyok benne, hogy ez a tiltakozó mozgalom folytatódni fog. Újra és újra az utcára fogunk vonulni, amíg nem teljesítik a követeléseinket” – tette hozzá.

Az ellenzék, amely a Putyin vezette Egységes Oroszország párt által megnyert választások érvénytelenítését követeli, december 24-re újabb tüntetést szervez.

Forrás: MTI