Könyvek hétvégéje

Toroczkay András

2012. április 15., vasárnap 16:26, frissítve: vasárnap 16:44

Újra itt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál!

Ha az olvasó még nem járt 1500 m2 alapterületű könyvesboltban, itt az ideje! A könyvek ugyanis idén is ellepik a már 19 éves nemzetközi könyvmustra alkalmából a Millenáris csarnokainak, illetve parkjának egész területét. Jó hír, hogy az 500 forintos belépőjegy idén is minden magyar standnál, így a Helikon Kiadóénál is, teljes értékben levásárolható lesz. A Helikon standja idén a 33-as számú lesz.

A vásárláson túl alkalom adódik a hétvégét a világirodalom és a hazai kulturális élet képviselőivel eltölteni. Nemcsak színházi bemutatók, kiállítások és koncertek szerepelnek a műsoron, de több nemzet íróinak könyvbemutatóját is megrendezik, lesznek író-olvasó találkozók, kerekasztal-beszélgetések, dedikálások, illetve irodalmi estek is várják a közönséget.

A Helikon Kiadó is programokkal várja olvasóit, és standjánál alkalom adódik, hogy megvásárolják és kedvenceikkel dedikálhassák a könyveket. Elsőként pénteken 16 órától a József Attila- és Márai Sándor-díjas Vathy Zsuzsával találkozhatunk. A – Dippold Pál szavaival – „kristálytiszta életű és munkásságú” író nemrég novellásgyűjteménnyel jelentkezett, Columbo autója címmel, amelyben egy nyomorból kitörni vágyó cigányfiú sorsát ismerhetjük meg a kesernyés humort sem nélkülöző történetekben.

Másnap, szombaton 11 órától élő klasszikusaink egyikével, sokak Sándor bácsijával, Kányádi Sándorral van módunk találkozni. Legutóbb Jeremiás és a gépsárkány címmel jelent meg kötetre való modern meséjét a Helikonnál. Olyan meséket, amikben megtudhatjuk, mi sül ki egy szamár és egy Mercédesz találkozásából. A mester észrevétlenül tanít minket emberi méltóságra, az előítéletek következményeire, együttélésre.

Márai Sándor élete örök megfejtésre csábító titok. Nem véletlen, hogy Szigethy Gábor irodalomtörténész könyve jelenleg is a Helikon Kiadó sikerlistájának első helyén szerepel. A Mezei–Márai szerelem a már befutott, nem mellesleg házas író és egy tehetséges, fiatal színésznő, Mezei Mária szerelmét tárja fel képekkel, dokumentumokkal. A kiadó a kötettel együtt újra megjelentette Márai Sirály című írását is, mely ennek a valóban regénybe illő szerelemnek regény-változata. Szigethy Gábor szombaton 14 órától várja a dedikáltatni vágyókat.

Böjte Csaba azon emberek egyike, akiről hihető, hogy szóba áll vele a Végtelen. Párbeszéd a Végtelennel című új kötetének bemutatója az Osztovits Levente teremben lesz 16:30-tól, a bemutató mottója: Van út a semmiből a Végtelen felé. A ferences rendi szerzetes, az árva, védtelen gyerekek patrónusa egyben az olvasók kedvence is. Életéből és gondolataiból sokan merítenek erőt a mindennapokhoz és ahhoz is, ami a földi élet után következik. A könyvbemutatót követően az atya a Helikon standjánál dedikál.

A könyvfesztivál zárónapján, vasárnap igazi család esemény kerekedhet ki a délelőttből, hiszen 11 órától olvasóit és az olvasók gyerekeit a népszerű egykori híradós műsorvezető, Süveges Gergő várja a 33-as standnál. Apaszem című könyve az Apa-kép-írás című könyvének folytatása.

Végezetül, komolyabb vizekre evezve, a Helikon Kiadó egy könyvbemutatóra invitálja olvasóit.

Bánffy Miklós jelentőségét csak az utóbbi évtizedben kezdjük felismerni. Hatalmas műveltségű gróf, aki politikusnak, grafikusnak és díszlettervezőnek, rendezőnek éppoly kiváló volt, mint írónak. A múlt század magyar kultúrtörténetének egyik legszínesebb, legnagyobb hatású egyéniségének Erdélyi történet című nagyregénye a Helikon Kiadó jóvoltából most újrafelfedezhető. A műről a Supka Géza teremben Soóky Andrea, a Balassi Kiadó igazgatója, Csák János Magyarország londoni nagykövete és Dragomán György író, műfordító fog beszélgetni.

A jövő hétvégét tehát érdemes szabaddá tennie a könyvmolyoknak, betűfalóknak és bibliofil családoknak. Lesz miért.

Forrás: Helikon