Média az orvosokért díjat nyert kolléganőnk

Földi Bence

Földi Bence

2016. március 18., péntek 22:44, frissítve: vasárnap 11:42

Konopás Noémi Zacher Gábor toxikológusról írt portréjával érdemelte ki az Astellas-díj – Média az orvosokért elismerést.

Félórás késéssel kezdődött a 2006-ban életre hívott Astellas-díj idei átadója. A magyar egészségügy „Oscar-gáláját” a Magyar Tudományos Akadémia budai Várban álló épületének dísztermében tartották péntek este, az elegáns ünneplésből és a méltatásokból pedig egyáltalán nem látszott, micsoda gondokkal is küzd manapság az egészségügy.

A Média az orvosokért fődíját a Magyar Nemzet Online újságírója, Konopás Noémi vehette át Zacher Gábor, akinek a média a drog című portréjával. Egy megszállottról írt, akinek a betege az első. Alkoholon kívül soha nem használt más tudatmódosító szert, ellenben „függ” a médiától, mániája pedig a munkája – írta Konopás Noémi a toxikológusról, aki sebészként kezdte orvosi munkáját. Konopás Noémi zátonyra futott házasságáról, az orvos létről, a kalandról, vérről, verejtékről és az összeomló egészségügyi rendszerről beszélgetett Zacherrel, akiről barátai, kollégái is meséltek.

Ez történt ezt megelőzően

Elsőként a közönségdíjat adták át, amit dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház gyermekorvosa kapott meg. Az Astellas-díjat ezúttal hét kategóriában adták át. A győztesek:

  • Alapellátás: dr. Oláh Ilona
  • Orvosi diagnosztika: prof. dr. Hüttl Kálmán
  • Sebészeti jellegű eljárások: dr. Kiss Imre
  • Konzervatív jellegű eljárások: prof. dr. Banai János
  • Rehabilitáció és krónikus ellátás: dr. Bender Zsuzsanna
  • Klinikai gyermekgyógyászat: dr. Balla György
  • Sürgősségi ellátás: dr. Deák Gabriella

Az Astellas-különdíjat egy betegszervezet, a Gyógyulj Velünk Egyesület kapta meg, emellett különféle szakmai szervezetek elismeréseit is átnyújtották péntek este.

Mint megtudtuk, kollégánk, Konopás Noémi jövőre a zsűrit erősíti majd.

Az Astellas-díjról

Az idén kilencedik alkalommal átadott díjat azért alapították meg 2006-ban, hogy évről évre elismerjék a hazai egészségügyben megtapasztalható kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményeket. 2007 őszén adták át először az Astellas-díj – Az év orvosa elismerést, 2011-től a páciensek kedvenc orvosát és a médiában megjelent egészségügyi történeteket is díjazzák. Szintén 2011-ben adták át először az Astellas-díj – Az év egészségügyi szakdolgozója elismerést, 2012 óta pedig gyermekrajzpályázatot is tartanak. 2014-től komplett kórházi osztályoknak, részlegeknek a De Châtel Rudolf-emlékdíjat adják át minden évben. Az átadott műalkotást 2010-ben tervezte meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, Skriba Melinda, aki szerint a díj „az óvó kezet szimbolizálja”.