Nem kívánják megfosztani a magyarokat a parlamenti képviselettől

NT

2012. május 18., péntek 21:00

Románia nem akarja az országban élő magyarokat megfosztani a parlamenti képviselettől – szögezte le pénteken Crin Antonescu, a kormányzó szociálliberális szövetség (USL) társelnöke és államfőjelöltje, akit a Mediafax hírügynökség idéz.

A liberális politikus egy marosvásárhelyi sajtóértekezleten azt mondta: csodálkozik Németh Zsoltnak, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkárának a kijelentésén, aki szerint aggasztó, hogy Románia szakítana az arányos képviselet elvével, kulturális autonómia nélküli kisebbségi törvényt hozna és akadályozza a magyar orvosképzést.

„Romániában senki sem akar olyan választási rendszert , amely képviselet nélkül hagyná a magyarokat. Talán Románia határain kívül vannak olyanok, akik ezt kívánják, de Romániában senki” – jelentette ki az USL társelnöke.

A Victor Ponta vezette kormány és a mögötte álló balliberális többség hatalomra kerülése másnapján már több olyan intézkedést fogadott el, amely közvetve vagy közvetlenül hátrányosan érinti a Romániában élő magyar kisebbséget. Az első hivatali napja során a kabinet nemcsak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar főtanszékét szüntette meg, de leváltotta a magyar prefektusokat, és a választási törvény módosításán is elkezdett dolgozni.

Forrás: MTI,MNO