Összefogott a lengyel sajtó

tt

2012. július 18., szerda 12:12

Több jelentős lengyel médiacsoport összefogott, hogy a nyomtatott sajtó egyre csökkenő bevételeit ellensúlyozandó közös internetes oldalt hozzon létre, amelyen legérdekesebb anyagaik előfizetés fejében lesznek elérhetők.

A Piano néven futó kezdeményezést már sikeresen alkalmazzák Szlovákiában és Szlovéniában, ahol az internetezők alacsony előfizetői díj fejében korlátlan hozzáférést kapnak egy sor internetes oldalhoz. Lengyelország a maga 38 millió lakosával az első nagy piac, ahol kipróbálják ezt a modellt; a kezdeményezés ottani működése hatással lesz arra, hogy alkalmasint más országokban is bevezessék.

Alig több mint ezer forintnyi összeg

A társaság logója szerdán jelent meg először a szóban forgó honlapokon, figyelmeztetve az internetezőket, hogy az általuk keresett tartalmak egy része szeptembertől már csak pénzért lesz elérhető. Az olvasóknak havi 19,90 zlotyt (1373 forint) kell fizetniük a hat, lengyel vagy külföldi tulajdonú médiacsoport összesen 42 honlapjának válogatott anyagaiért. Ide tartozik a Gazeta Wyborcza című, legnagyobb példányszámú lengyel napilap, a Forbes folyóirat, valamint számos sport- és életmódmagazin. Peter Richards, a kezdeményezést jegyző szlovák Piano Media lengyel menedzsere szerint a magas minőségű anyagokért sok internetező szívesen kifizeti a havidíjat.

A bűnügyi hírekért fizetni kell

Az internetes oldalak többsége továbbra is ingyen kínálja tartalmainak jelentős részét, de az olyan különösen keresett anyagok, mint a bűnügyi hírek vagy a politikai kommentárok, csak az előfizetők számára lesznek elérhetők. Egyes esetekben a kiadók – közlésük szerint – olyan anyagokat is fel fognak tenni a fizetős tartalmak közé, amelyeket korábban nem jelentettek meg az online felületeken.

Forrás: MTI