Ritkán látni ilyen sunyiságot

Lippai Roland

2012. május 22., kedd 11:46, frissítve: kedd 13:18

Lehet utálni Orbánékat, elutasítani társadalompolitikájukat, volt már ilyen, meg lesz is. Nem is ez a gond. Hanem a sunyiság, amikor olyat akarnak a mostani kormány nyakába varrni, amihez aztán végképp semmi köze nincs.

Bajnai Gordon alapítványának honlapja közölt egy interjút Bíró András aktivistával, aki szépen elmondja, hogy rossz a helyzet a cigányság integrációjával kapcsolatban. Hogy ez igaz-e vagy sem, nem tartozik most ide.

Az viszont igen, hogy Pikó András kolléga az első kérdésben szépen megalapozva a hangulatnak, nagyjából és egészen pontosan így indít: „Két évvel ezelőtt jelent meg az ÉS-ben egy írása, »Az integráció ára« volt a címe, melyben azt írta, hogy »a roma integráció szénája soha nem állt rosszabbul«, mint akkor. Azóta eltelt két év, megtörténtek a romákat érintő sorozatgyilkosságok, most folyik a per (...)”.

Elsőre rendben, másodikra már nem. A felvetésben nincsen hazugság, annál inkább egy aljas csúsztatás. A hivatkozott mű valóban 2010-ben jelent meg, s az is igaz, hogy azóta eltelt két év. Viszont – azzal ellentétben, amit a kérdés sugall – nem „azóta”, hanem „előtte” történtek meg a romagyilkosságok. E bűncselekmény-sorozat 2008-ban indult, amikor éppen baloldali kurzus vitte az ország ügyeit. Nagyon nem mindegy!

Tehát még egyszer: lehet utálni Orbánékat, elutasítani társadalompolitikájukat, volt már ilyen, meg lesz is. Nem is ez a gond. Hanem hogy minden mindegy, csak „ezek" bukjanak? A gyűlöletben fogant győzelem elviselhetetlenül savanyú lenne, szerintem Pikó kollégának is csókra húzná a száját.

A bazdmegelés méltatlan lenne most, csak olaj a tűzre. Inkább azt mondom: alacsony bizalmi indexünk ellenére is bízom abban, hogy Pikó kolléga nem szándékosan küldte azt a metaüzenetet, hogy Orbánék alatt gyilkolnak romákat. Csak éppen szarul kérdezett. Van ilyen, legközelebb majd összejön.