Tovább siránkozik Neelie Kroes

Bíró Mátyás

2012. június 10., vasárnap 21:40, frissítve: csütörtök 11:12

Ez a hölgy nem igazán szeret minket. Lehet, hogy húsz éve nagyon átvágta egy balatoni lángosos, vagy egy pesti taxis a Ferihegyre esetleg győri kitérővel vitte el. Ki tudja... A lényeg, hogy még mindig veszettül elégedetlen a magyar médiatörvénnyel.

Az Európai Bizottság médiaügyekben is illetékes alelnöke pénteken a Figyelőnek adott interjúban ugyanis újabb sirámokat osztott meg velünk: szerinte a magyar médiatörvény legújabb verziója sem felel meg az európai elvárásoknak, a sajtószabadság állapota pedig egyenesen aggasztó. Elégedetlenségének okát így foglalta össze a lapban: „Általánosságban, hogy finoman fogalmazzak, még mindig csalódást keltőnek látom a helyzetet. Sőt eléggé kínosnak, mert a kapcsolatfelvételünk kezdetén a kormány mást ígért. Azt ígérte, hogy gyorsabban reagál az Alkotmánybíróság döntésére, és világosabb válaszról is volt szó.” És ehhez még hozzátette azt is, hogy a médiatörvény módosításában az Európa Tanács ajánlásainak csak egy részét vették figyelembe.

Aha, vannak azért problémák néhány ember életében, kíváncsi lennék, milyen szintidőt mért a politikus asszony stoppere, miközben az AB döntésére várt...

Már Szájert is kiakasztotta
Neelie Kroes „pártatlan” megnyilvánulásai miatt néhány hónapja Szájer József európai parlamenti képviselőnek is „kinyílt a bicska a zsebében”. Nyílt levelében akkor arra kérte a biztost, próbáljon meg pártsemlegesen, indulatos kirohanásoktól mentesen és tényszerűen véleményt formálni Magyarországról és a kormányról. >>> Van még mit gyakorolnia...

Talán nem akart lemaradni a Freedom House (FH) mögött, akik a héten közzétett jelentésükben arról írtak, hogy a magyarországi médiakörnyezet korlátozóbbá vált az új jogszabály következtében. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) természetesen vitába szállt a nemzetközi jogvédő szervezet ezen állításával, mint írják: „Sem a magyar kormánynak, sem más politikai vagy civil szervezetnek sem joga, sem pedig lehetősége sincs beleszólni sem az elektronikus, sem a hagyományos médiumok, szerkesztőségek napi munkájába”.

Másfél éve ugyanazok, ugyanazokkal a vádakkal támadják az új magyar médiatörvényt és a kormányt, miközben egyetlen konkrét, az új szabályozás miatti komolyabb jogsértést sem tudnak felmutatni példaként.

Lehet, hogy egyszerűbb lenne, ha Kroes asszonyék karöltve a Freedom House-szal küldenének egy előre legyártott médiatörvény-pakkot, minek szórakozunk itt annyit, az végre garantálná az annyira áhított európai normákat és értékeket. Amiről persze nekünk fogalmunk sem lehet itt a közép-európai „mélysötétségben”.

Mindig megalapozottan döntött
Mint arról korábban beszámoltunk: jövendőmondókra, jósnőkre és asztrológusokra támaszkodva végzett tanácsadást 1993 és 2001 között Neelie Kroes, az unió jelenlegi médiaügyi és sajtószabadságért felelős biztosa. >>>