Túléltük, mint taxis a lövést

Pion István

Pion István

2012. március 1., csütörtök 14:50, frissítve: csütörtök 15:40

A Legyen Ön is Milliomos! visszatérését bevezető szpotok alapján azt gondoltam, Friderikusz itt hülyét fog csinálni magából, hát izgalommal vártam, hátha tényleg így lesz. Ehelyett a türelmünket kérte három-négy adásig, hogy belerázódjon az új szerepkörbe.

Hosszú-hosszú idő után jelent meg ismét az RTL Klub képernyőjén szerda este Friderikusz Sándor, körülötte az agyakba már jól beleégett stúdióval, amit lehet, hogy le sem bontottak azóta, amióta lement az utolsó adás (2010. május 27. – Fábry Sándor műsorvezetésével).

Öreg kutya ne tanuljon új kunsztokat – kezdte a mentegetőzést rögtön a vetélkedő elején a showman, és a türelmünket kérte, amíg beleszokik új szerepkörébe. Szóval akkor Sándor most még nem fog hülyét csinálni magából? Meg kell várni pár adást, hogy a bevezető szpotokban felvillantott szürreálisabbnál szürreálisabb szituációk megelevenedjenek? Sándor végül hülye helyett csupán Sanyivá degradálta magát, legalábbis az egyik játékosnak így mutatkozott be.

Persze felvázolta a nagyívű műsor honi történetét, volt itt Vágó-istenítés és önajnár, csak Sanyi mindeközben a történelemhamisítók népes táborába lépett: valahogy elfelejtette megemlíteni Fábry Sándor közbeékelt műsorvezetését.

A műsor érdemi részében aztán kiderült, hogy a Hold rohadtul nincs sajtból, Sanyi sem képes csodákra, a műsor alapstruktúrájához egyelőre nem sikerült hozzátennie azt a bizonyos pici pluszt, amit egy ideje tehetség helyett X-faktornak (meg önálló személyiségnek) neveznek az RTL Klubon. Kétségtelen, hogy az új Milliomos az olykor-olykor túldramatizált, intellektuális Vágó-hozzáállástól eltolódott a vicceskedő, ironizáló, friderikuszosan önmenedzselő fíling felé, de ez kevés. Kevés ahhoz, hogy ott maradjak a képernyő előtt. És ha ez a Sanyi által kikönyörgött türelmi idő után továbbra is így marad, nem ez lesz a legjobb magyar Milliomos-széria. Egészen egyszerűen nem dobott akkora X-et, nem vetette be olyan mértékben önálló személyiségét, hogy elvigye a hátán ezt a műsort. Igaz, mindig is kellett mellé egy világsztár, aki segít neki ebben.

A műsor struktúrája két ponton változott: az első szinte lényegtelen, az eddigi tíz játékosjelölt ötre redukálódott, a második viszont sokat nyom a latba, ugyanis a műsorvezető segítsége vagy a játékossal való pszichikai játszadozása csak akkor kerül elő, amikor a választ már megjelölték. Akkor meg már minek…

De hogy a játékoscasting se maradjon szó nélkül: Sanyi legelső partnere egy hölgy lett, aki zavarában vissza-visszatérő nevetőbetegséget kapott, ráadásul legnagyobb sajnálatunkra tíz éve áll pártában. S hogy most sem kerül oltár elé, ahhoz az alapot a százezres nyeremény adja meg, amiből még a zenekart is alig fizeti majd ki a puhapöcsű, elhatározásban elég gyengének bizonyuló férjjelölt helyett.

Az este legjobb pillanata azonban az lett, amikor a második játékos, a taxis elmesélte élete legrosszabb élményét. Egy török sokallta a fuvardíjat, ezért rálőtt delikvensünkre. Sanyi pedig visszakézből tette fel az őszinte kérdést: Túlélte?

(Legyen Ön is Milliomos! – RTL Klub, 2012. február 29.)

(A műsort itt tudják visszanézni.)