Újratárgyalják a pert

tt

2012. július 12., csütörtök 16:05, frissítve: csütörtök 17:53

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte a Klubrádiónak a 92,9 MHz-es frekvencia megszerzésére irányuló keresetében az elsőfokú bíróság rendelkezésének egyes részét, és a per újabb tárgyalására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

Az eljárást a rádió azért indította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen, mert bár 2010-ben az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatán elnyerte a budapesti frekvencia használati jogát, a hatóság jogutódja mégsem kötött vele szerződést. Az elsőfokú bíróság februárban létrehozta a felek között a műsor-szolgáltatási szerződést.

Felülvizsgálatra nem alkalmas

A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy az első fokon a szerződés létrehozására vonatkozó döntés teljesíthetetlen és végrehajthatatlan. A pályázat ugyanis még a korábbi, rádiózásról és televíziózásról szóló törvénynek megfelelően zajlott, az elsőfokú döntéskor azonban már a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról (Mttv.) szóló törvény volt hatályban. Ekkor tehát figyelembe kellett volna venni az Mttv. átmeneti szabályait, amelyek értelmében a korábbi törvény szerinti pályázati nyertessel is az Mttv. szerinti hatósági szerződés köthető. Mivel az elsőfokú bíróság az Mttv.-t figyelmen kívül hagyta, és ezt nem is indokolta, ezért határozata felülvizsgálatra nem alkalmas –  indokolta döntését a Fővárosi Ítélőtábla.

Az NMHH üdvözli a döntést

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint korábbi szakmai álláspontjukat erősítette meg a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésével, a Klubrádió 92,9 MHz-es frekvenciát érintő keresetével kapcsolatban. A hatóság szóvivői irodája a csütörtöki határozat kihirdetését követően azt közölte: a Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint jogszabálysértő volt az elsőfokú bíróság döntése.

A médiahatóság az elsőfokú döntés óta megpályáztatta a 92,9 MHz-es fővárosi körzeti frekvenciát kereskedelmi csatornaként, 46 millió forint plusz áfa médiaszolgáltatási alapdíjért, ám a beérkezett pályázatokat egy bírói ítéletbe foglalt formai szabály következményeként, alaki hiba miatt a múlt héten érvénytelenítette – értesült az MTI.

Jogorvoslattal élhet


Ugyanez az ítélet vonatkozott a Klubrádió által jelenleg is használt, 95,3 MHz-es frekvenciára beérkezett pályázatokkal is. A rádió maga is megpályázta a tavaly február óta ideiglenes szerződéssel használt frekvenciáját, ám pályázatát alaki hiányosságok miatt kizárták. A rádió e döntés elleni is élhet jogorvoslattal – indokolta az Ítélőtábla.

Forrás: MTI