Van humor a "diktatúrában" is

Elem

2012. május 6., vasárnap 14:01, frissítve: vasárnap 21:10

Csaknem mindenki tapasztalhatta már a saját bőrén, hogy az állam malmai lassan őrölnek, és mintha a "központi" vállalatoknál nem következett volna be a rendszerváltozás. Elménkben műanyag köpenyes múzeumos nénik, végeláthatatlan sorok, az APEH, a BKV (Sz.-né Sz. Eleonórástul) sejlik fel, ha egy állami cégre gondolunk. Nos a Szerencsejáték Zrt. egy reklámmal mintha megindult volna a felfelé vezető úton.

Mecsoda áthallás, cinkos összekacsintás, s mindez az állami lutricégtől! Bezony, bebizonyosodott, hogy van humor a „diktatúrában”, annak ellenére hogy a „haladó értelmiség” az ellenkezőjét állítja. De mit is várhatunk azoktól, akiknél a mérce a „fiatalos” Tóta W. „szellemességet és értéket” bemutató South Park-utánzatok, illetve a tömegoszlatásokra is bevethető Sas-kabaré?

A „bolondok adója” behajtóinak tévéreklámjában egy diplomaosztón (vagy kisdoktori átadón?) találjuk magunkat, ahol az egyik bizottsági tag egyszer csak felpattan, s elkezdi előtúrni a kemény munka gyümölcseit, majd a zsebéhez kap, s megnyugvással konstatálja, hogy az, ami igazán számít, a szelvény megvan. Hiszen kit érdekel a tisztességes előrejutás, a különböző tudományos fokozatok vagy egy esetleges diploma léte vagy nemléte, ha a mesés nyereménynek köszönhetően vár minket Hawaii?

smiley


Az élethez való nem éppen konstruktív hozzáállás adja a filmecske sava-borsát; nem államkötvényt, hosszú távú megtakarítást, hanem heti reményt árulnak, egy érzést, melynek köszönhetően a halandó, aki munkából kénytelen fenntartani magát és családját, legalább a következő húzásig eljátszhat a gondolattal, hogy pénzügyi gondjai egy csapásra megoldódnak. A lényeg, hogy legalább egy pillanatra megszabaduljunk a nyomasztó Schmitt-ügyes, gyurcsányos, sárga csekkes, ájemefes hétköznapoktól!

De ha nem jönne be az ötös vagy a hatos, talán akkor is némi reményre ad okot, hogy ki lett adva a jelszó: legyen söralátét-méretű adóbevallás. És alakul a söralátét-méretű adóbevallás, már időpontot is lehet foglalni az adóhatóságnál. Sőt, hallottunk olyan emberről, akinek az ismerőse mesélte, hogy a barátja meg volt elégedve az önkormányzati ügyintézéssel. Ez már maga a jövő a jelenben.

A reklám a Hol a szelvény? fantázianevű kampány része, mely az alapjában véve a fiatalabb korosztályok játszóterének számító Facebookon zajlik. Regisztrációnk után szeleburdi főszereplők hatoslottó-szelvényei nyomába eredhetünk, s iPhone készülékekre tehetjük rá mancsunkat, ha kellően szerencsések vagyunk. A cég sajnos nem bocsátotta rendelkezésünkre a videót. Hiába no, a kreatívosok jobb fejek, mint a sajtósok.