Földárverések

170 milliárdért adott már el földeket az állam

MNO, 2016. január 17., 19:42, frissítve: 19:53
Eddig 130 ezer hektár termőföldet értékesítettek a Földet a gazdáknak programban, ebből 170 milliárd forint bevétele származott az államnak – jelentette be az állami földekért felelős államtitkár vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bitay Márton Örs az MTI szerint hangsúlyozta, hogy a program célja nem a bevételszerzés, hanem a magyar földművesek, a középosztály, a családi vállalkozások segítése, valamint a spekuláció kiszűrése. A program keretében főként kis területeket értékesítettek, mintegy 7000 gazda vásárolt 12 ezer birtoktestet.

Halastavakat is lehet venni

Az államtitkár sikeresnek nevezte a programot, és kiemelte, hogy tavasz végéig további 140 ezer hektár földet kívánnak eladni. Ebben a körben már halastavak is lesznek, így összesen 260-280 ezer hektárt értékesítenek. Emlékeztetett rá, hogy a kezdeti tervek szerint 350 ezer hektárt szántak eladásra, de le kellett vonni bizonyos területeket, például mintagazdaságokat vagy honvédségi kezelésben álló övezeteket.

Bitay Márton Örs nyomatékosította, hogy senki nem ajándékba vagy jutányos áron kapja meg a földet, amelyre húszéves elidegenítési és terhelési tilalom is vonatkozik.

Jobbik: Ez már nem polgári Magyarország

„A polgári Magyarország a Fidesz szerint azt jelenti, hogy Orbán Viktor környezete nagybirtokossá válik” – írta Bitay sajtótájékoztatójára reagáló közleményében az ellenzéki párt. Szerintük „az új hűbéri rendszerben kérges tenyerű gázszerelők, fitneszedzők, műkörmösök” családjai szereznek több ezer hektáros nagybirtokokat.

„A Fidesz Orbán Viktor 2010-es ígérete ellenére azt is végigvitte, hogy egy olasz állampolgár Lábod határában az NFA által 135 millió forintért megvásárolt területet feleannyiért, 73 millió forintért vásárolhassa meg az államtól” – tette hozzá a párt, amely szerint

„a polgári Magyarországon ilyen nem fordulhat elő. A Fidesz, miközben polgári Magyarországról beszél, saját klientúráját építi a magyar adófizetők kárára. A Fidesz már nem képviseli a polgári Magyarországot”.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása