300 millió forintból újították fel a szarvasmarhatelepet

KG, 2012. július 11., szerda 23:12, frissítve: csütörtök 08:58
Átadták Fejér megyében a Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. több mint 300 millió forintból felújított szarvasmarhatelepét szerdán.

Az átadáson részt vevő Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára avatóbeszédében hangsúlyozta, felemelő érzés, ha egy olyan mostoha ágazatban, mint amilyen az állattartás, valaki bővítésre, fejlesztésekre vállalkozik. Kijelentette, a kormány nemcsak szavakban hirdeti, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés között egyensúlyt kell teremteni, hanem határozott lépéseket is tesz ezért.

„Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy az állattartók megfelelő földterülettel rendelkezzenek és meg tudják termelni az állatok etetéséhez szükséges takarmányt. Amíg a piacon kell a takarmányt megvásárolniuk, kiszolgáltatottak a piacnak. Ezért szükséges a földterület biztosítása állami földekből” – tette hozzá.

Bejelentette, a parlamentnek csütörtökön benyújtandó új földtörvény az állattartóknak mind a tulajdonszerzés, mind a haszonbérlet esetében elsőbbséget kíván biztosítani. „Az új földtörvényben elsődleges szempont lesz az állattartók földhöz juttatása, mert a kormány komoly szerepet szán az állattartóknak.”

Szili József ügyvezető igazgató elmondta, a pályázat nem zöldmezős beruházás keretében valósult meg, hanem folyamatos munkavégzés közben kellett komoly fejlesztéseket végrehajtaniuk. Két pályázaton nyertek, így összesen 317 millió forintos beruházást hajtottak végre. Fejlesztették a trágyakezelési technológiát 182 millió forintból, amelyhez 136 millió forintos támogatást nyertek. Ennek keretében 500 méter trágyaelvezető csatornát és átemelő medencét építettek, elkészült egy 9000 köbméteres, szivárgásmentes hígtrágya-tároló, valamint felújították az istállók padozatát. Emellett a géppark is megújult: rakodógép, szippantókocsi segíti a munkát a jövőben.

A technológiai fejlesztési pályázaton 53 millió forintot nyertek a 135 millió forintos beruházáshoz. A fejlesztés során 2500 tonna kapacitású silótároló épült, illetve az épületek tetejére 120 szellőzőkürtő került, 466 darab dupla pihenőboxot alakítottak ki, megújultak az itatók és ventilátorokat szereltek az istállókba. A lajoskomáromi szarvasmarhatelep 1980-ban épült, jelenleg 28-an dolgoznak a telepen. A cég 523 növendék üszőt és 570 tejelő tehenet tart, utóbbiak naponta 13 500 liter tejet adnak.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása