A forróság a napraforgó-állományt is kikezdte

WL, 2012. július 10., kedd 17:30
A Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának jelentése szerint a forró és száraz időjárás miatt az elmúlt napokban észrevehetően romlott a két héttel ezelőtt még jó állapotban lévő napraforgó-állomány állapota – közölte a köztestület kedden.

A közlemény szerint az idén rekordnagyságú területen, 617 ezer hektáron termesztenek napraforgót Magyarországon, azonban aggodalomra ad okot az elhúzódó kedvezőtlen időjárás.

A napraforgó növény-egészségügyi helyzete ugyanakkor még kielégítő. A termelők többsége eddig két alkalommal védekezett a gombák és rovarok – főleg levéltetvek – ellen. A későn – javarészt a kipusztult repce helyére – vetett állományok növényvédelmére fokozott figyelmet kell fordítani, itt ugyanis jelentősen megnő a peronoszpóra megjelenésének kockázata.

Tavaly áprilisban a napraforgómag telephelyi termelői ára 115-120 ezer forint volt tonnánként, június közepén egy tonna napraforgó 110-115 ezer forintot ért, majd július derekán már csak 103-106 ezer forintot adtak tonnájáért. A termelői árak most tonnánként 120-125 ezer forint körül mozognak – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása