Kovács András
Kovács András

Egyetlen ország sem lehet virágzó, ha nincsen rendben a vidéke, a magyarság vidéken tudta átvészelni a nehéz időket – vélekedett  Fazekas. Úgy látja, a magyar vidék az elmúlt 15 évben olyan pályára került, amely nehéz örökséget hagyott a második Orbán-kormányra. Komoly váltás az, ami két éve megtörtént, amelynek üzenete egy változatos mezőgazdaság létrehozása, valamint hogy a vidéki települések versenyképesek legyenek a nagyvárosokkal – hangsúlyozta a politikus.

2010-ben a mezőgazdaság valamennyi ágazata válságban volt, így egy komplex cselekvési terv mentén haladtunk – tette hozzá. Fazekas szerint a multik által termelt árukkal szemben a közvetlen értékesítés segíthet. „Ki kell vonni a forgalomból a gyenge minőségű élelmiszereket.” Valamennyi területen dolgozunk, hogy kialakuljon egy olyan pezsgés, ami elősegítheti a fölemelkedést – mondta a miniszter.

Ront az egykulcsos adó?

Gőgös szerint az valóban igaz, hogy fejlett mezőgazdaság nélkül nem lehet sikeres ország, de az összes problémát nem lehet az agráriumra helyezni. Látni kell, hogy az agrártámogatások 80 százaléka uniós forrásból érkezik, így ehhez kell igazodni – tette hozzá a szocialista politikus. A Gyurcsány- és a Bajnai-kormány volt államtitkára úgy látja, a korábbi vidékfejlesztési programok jók voltak, amelyeket végig kellett volna vinni.

Az MSZP képviselője elmondta, hogy folytatni kéne az állattenyésztési rekonstrukciós programot, így el lehetne érni a holland és a dán telepek minőségét. A magyar belső piacot csak akkor tudjuk kielégíteni, ha egyben fejlesztjük az exportot – tette hozzá. Szerinte a belső fogyasztás helyzetét rontja az egykulcsos adó is, mivel a szegényebbek kevesebbet, míg a jobb módúak egy bizonyos szintnél nem tudnak többet fogyasztani.

Minőségi export kell

A VM első embere rámutatott arra, hogy szakítottak a nagyobb gazdaságok támogatásával. Csak aktív munkával lehet visszatérni a korábbi agrárpiacokra, és rendkívül fontos a minőségi termékek exportálása – tette hozzá. Ha több százezeren visszatérnek arra, hogy bizonyos termékeket saját maguk termeljenek meg, akkor nem lesz szükség importra – vélekedett Fazekas.

Gőgös szerint lehet több munkát csinálni kapával és kaszával, de megélni nem lehet belőle. Kitörési pontnak nevezte az energetikai átalakítást, amelyet legfőképpen biomasszára lehetne építeni. Egyszeri és megismételhetetlen a tavalyi mezőgazdasági teljesítmény, például a gabonatermelés is feleakkora lesz idén – ismertette Gőgös.