Felmérik a Békés megyei aszálykárokat

TÁ, 2012. augusztus 7., kedd 20:59
Békés megyében a takarmánykukorica vetésterületének egészét, több mint százezer hektárt sújtott az aszály, sok termelő jelent be aszálykárt, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága falugazdászai elkezdték a károk felmérését – tájékoztatta Varjú Mónika, a földművelésügyi igazgatóság vezetője az MTI-t kedden.

Varjú Mónika elmondta: a kukoricával bevetett 105 ezer hektár egészén lesz terméskiesés, amely néhány helyen elérheti a száz százalékot is. Az igazgatóság falugazdászai a helyszínen jegyzőkönyvben rögzítik a növénykultúra állapotát, az eddig ellenőrzött területeken a becsült termés nagy szórást mutat. „Békés megye termelői a kárenyhítési alapból juttatást akkor igényelhetnek, ha a lehullott csapadék mennyisége harminc egymást követő napon nem haladta meg a tíz millimétert, de a megyében a mért mennyiség több volt tíz milliméternél” – jegyezte meg az igazgató.

Varjú Mónika megemlítette, hogy Békés megyében az aszálykárt a mezőgazdasági termelésben a hőségnapok száma okozza, 2012-ben meghaladta a sokévi átlagot, a kárenyhítési alapról szóló rendeletben azonban nincs szabályozva a hőségnapok száma. A kárfelmérésről az igazgatóságnak október 31-ig kell az összesített jelentést elküldenie a Vidékfejlesztési Minisztériumnak.

A földművelésügyi igazgatósághoz 2012 első hat hónapjában összesen 4500 hektár területre érkezett közel kétszáz gazdálkodótól kárbejelentés tavaszi aszály, nyári jég és viharkár miatt, ez a megye termőterületének mintegy tíz százalékát teszi ki, az adatok a nyári aszálykárt nem tartalmazzák. Békés megyében az elmúlt három évben a kukorica átlagos hozama hektáronként 6,5-6,8 tonna között alakult, 2011-ben 6,8 tonna volt, az eddigi felmérések alapján az átlagtermés 2012-ben 3-3,5 tonna között várható.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb