Itt az őszi csapadékhiány mérlege

BL, 2012. február 8., szerda 18:07, frissítve: szerda 18:07
Az őszi és tél elejei aszály a repcében okozta a legnagyobb kárt, az 1,08 millió hektáron vetett őszi búza területből közel 411 ezer hektárt sújt aszály – áll a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának felmérésében.

A Magyar Agrárkamara felmérése szerint a 266 ezer hektárnyi repcéből 152 ezer hektár károsult, de ebből már 37 ezer hektárt ki is szántottak, tárcsáztak. Ez azt jelenti, hogy a termelőknek hektáronként 40-50 ezer forintos káruk keletkezett, ez a kiszántott összes területre vetítve elérheti az 1,5-1,8 milliárd forintos kárértéket. A búza sincs rendben: a bő egymillió hektárból a jelentések szerint 411 ezer hektár károsult, s ezt tetézi, hogy a 176 ezer hektárnyi őszi árpából 53 ezret érint az aszály, míg a 114 ezer hektárnyi tritikáléból megközelítőleg 27 ezret.

A kép eltérő az országban: Heves megyében például szinte minden őszi kultúrában kárt okozott a csapadékhiány, a 15 ezer hektárnyi repcéből például ki kellett szántani tízezret. De Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is rossz a helyzet: az elvetett 67 ezer hektárnyi búzának csaknem a fele károsodott a szárazság következtében. Békés megyében százezer hektárból 75,5 ezret, míg a legnagyobb vetésterülettel bíró Jász-Nagykun-Szolnok megyében 137 ezer hektárnyi búzából 110 ezret jeleztek aszállyal sújtottnak. Itt a húszezer hektárnyi repcéből csaknem 17 ezer hektárral van baj, amelyből már 4,8 ezer hektárt ki is tárcsáztak.

A Magyar Agrárkamara megyei szakemberei egytől egyig arról számoltak be, hogy a mostani igen zord hideg biztosan további károsodásokat okoz a kultúrákban, ez alól csak a jelentősebb hótakaróval borított területek lehetnek kivételek.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb