Június 11-ig még lehet pályázni

TK, 2012. május 17., csütörtök 11:39
Május 15-én lejárt a gazdák szankciómentes egységes kérelembeadási határideje a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH), s bár még június 11-ig be lehet nyújtani a dokumentumokat, a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken – hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca hangsúlyozza, hogy a május 15-ig beadott kérelmek módosítására május 31-ig van lehetőség.

Az egységes kérelemben 26 jogcímre lehet pályázni. A legnagyobb tétel a csaknem 280 milliárd forintos területalapú támogatás, de érdemes kiemelni az agrárkörnyezet gazdálkodáshoz járó forrást is – írja a szaktárca.

Az MVH adataira hivatkozva megjegyzik, hogy két jogcímre sokan még nem nyújtották be kérelmeiket. Az elkülönített bogyósgyümölcs-támogatásnál a termelők mintegy 20 százaléka nyújtott be kérelmet. Az európai uniós forrással 600-800 bogyósgyümölcs-termelő összesen évi 391 ezer euróhoz, mintegy százmillió forinthoz juthat.

A várakozásokhoz képest kevesebben nyújtottak be kérelmet a Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodók kompenzációs támogatására is. Az idén először meghirdetett jogcímre 10,5 milliárd forintot biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A magánerdő-gazdálkodók hektáronként, faállomány szerint 40-230 eurót (12-69 ezer forintot) kaphatnak, amely a kieső jövedelem 60 százalékát fedezi. A támogatás célja a különleges fajok, élőhelyek védelme, az ökológiai szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás elősegítése – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása