A szakember szerint a talaj felső 40-50 centiméteres rétegében a mostani eső ellenére is vízhiány van, amely országszerte hátráltatja az őszi és a tavaszi növényi kultúrák fejlődését. Emellett a szárazság nem kedvez a talajmunkáknak sem, mivel a kiszáradt talajt nehezen lehet szakszerűen megművelni.

A mostani, néhány napja tartó csapadékos időjárás ugyan tömöríti a száraz talajt, de a hónapok óta tartó csapadékhiányt nem pótolja. Annál is inkább, mivel a mostani eső az országban nem egyenletes elosztásban, hanem térségenként más-más mennyiségben hullott – jegyezte meg a MOSZ titkára.

Tóth István a mezőgazdasági károkra példaként említette a repcét, amelynek a kelése gyenge minőségű volt. Ezért országosan mintegy 30-40 százalékát a repcevetésnek ki kell tárcsázniuk vagy szántaniuk a gazdálkodóknak. Az őszi kalászosoknál pedig – a csapadékhiány miatt – az úgynevezett levegős talaj okozott gondot, mivel nem volt elég tömör és sok csíra elhalt emiatt. Egy esetlegesen száraz hideg tél pedig ezen a helyzeten még tovább ronthat. Amennyiben pedig a jövő tavasz is csapadékhiányos lesz, úgy katasztrofálissá válhat a helyzet – vélte a szakember.

Hozzátette: a szárazság miatt az állati kártevők is nagyobb pusztítást végeznek a fejletlen növényállományban. Nem becsülhető meg ugyanakkor, hogy az elvetett több mint egymillió hektár búzából mekkora területen is lehet majd learatni a termést. A kedvezőtlen időjárás miatt a gazdálkodók a meglévő készleteiket tartalékolják.