Harrach Péter – azt követően, hogy Schmitt Pál a plénum előtt bejelentette, lemond államfői megbízatásáról – úgy fogalmazott: az államfő olyan erkölcsi nagyságról tett tanúságot, amire nem volt képes az az ellenzék, amely méltatlanul viselkedett beszéde alatt. Ez az elnöki méltóság igazi meggyalázása, és a saját tisztségükre való alkalmatlanság bizonyítéka, értékelte a KDNP-s politikus.

KDNP: erkölcsi nagyságról tett tanúságot Schmitt
KDNP: erkölcsi nagyságról tett tanúságot Schmitt

A KDNP frakcióvezetője a fenti politikai vetület mellett a kérdés jogi, morális részére is kitért felszólalásában. Harrach Péter azt mondta, hogy a jogilag nyilvánvaló, egy ember volt képes döntést hozni, és ez a köztársasági elnök.

A morális síkra térve úgy látta, a dolgozat, amiről annyi szó esett, „a múlt üzenete egy olyan rendezetlen világból, ahol nagyon sokan hasonló szabályok szerint alkották meg dolgozataikat”. A kormánypárti politikus szerint érdemes lenne megnézni azok művét, akik ma olyan hevesen bírálták az államfőt.

Harrach Péter azt mondta: valóban emlékezetes nap lesz a hétfői a parlament életében, amit azzá tesz az is, hogy az ellenzék máris új köztársasági elnököt javasolt. „Talán éppen azt, akit ők annak idején nem szavaztak meg” – jegyezte meg.