Lendületben a termelői piacok + Videó + Képriport

PR, 2012. június 29., péntek 11:39, frissítve: péntek 15:06
Hétről hétre bővül a termelői piacok száma az országban, mivel ezek megnyitását egyszerűsítette a kormány, már csak be kell jelenteni a piacnyitás szándékát – mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

Az államtitkár minderről azt követően beszélt, hogy hivatalosan is megnyitotta a termelői piacot a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt, szemben az Országházzal. A Vidék Mustra elnevezésű piac a tervek szerint késő őszig tart majd nyitva reggel 8-tól este 6 óráig péntekenként. Az államtitkár közölte, a termelői piacok népszerűsítésére, működésük támogatására mintegy 7-8 millió forint forrást biztosítanak annak érdekében, hogy a termelők közvetlenül adhassák el árujukat a fogyasztóknak.


Az államtitkár azt nem tudta megbecsülni, hogy jelenleg hány termelői piac működik az országban, de azt határozottan állította, hogy számuk folyamatosan gyarapszik. Jelezte: szeretnék elérni, hogy a vidéki városok főterein is nyíljanak a budapesti Kossuth térihez hasonló termelői elárusító helyek. Hozzátette: a termelői piacokon értékesített áruk minőségét, fogyaszthatóságát a termelő és a fogyasztó között kialakult bizalmon túl továbbra is az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős hatóság garantálja.

Fotó: MTI


Lerövidülhet az értékesítési lánc

Konrád Istvánné, a Magyar Piacszövetkezet elnöke az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a termelői piacok létrehozását a kormány és a VM ösztönözte a közbeszerzési törvény megváltoztatásával. Ez ugyanis lehetővé tette, hogy a helyi termelők közvetlenül értékesíthessék termékeiket a közétkeztetésben. Ezt követően jöttek létre az első termelői piacok, amelyek révén lerövidülhet az értékesítési lánc, a termelő és a fogyasztó közvetlen kapcsolatba kerül egymással.

Fotó: MTI

Budapesten, a Kossuth téren megnyílt termelői piacon most mintegy félszáz termelő kínálja portékáit az érdeklődőknek, akik már a hivatalos megnyitó előtt is vettek egyebek mellett zöldséget, kenyeret, mézet, szörpöt, lekvárt és különféle kolbászokat is. A Vidék Mustrát a vidékfejlesztési tárca mellett a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (Fatosz), a G-Mentor Kft. és a Média-Center szervezi.

Fotó: MTI

A Vidékfejlesztési Minisztérium törekszik arra, hogy a helyi termelők termékeit a lehető legrövidebb úton segítse eljuttatni a fogyasztókhoz. Bővebben >>>

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása