Levélben értesítették Budai Gyulát

NT, 2012. augusztus 22., szerda 18:25
A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára öt tehenet adott át felső-kiskunsági fiatal gazdáknak szerdán a Szabadszálláshoz tartozó Balázspusztán.

„Az öt, kitűnő állapotban lévő állat felajánlásáról egy levélben értesítettek, amely után felkértem Balogh József képviselőtársamat, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének elnökét, hogy keressen tanyán élő, fiatal gazdákat, akiknek az állatokat ajándékba adhatjuk” – mondta Budai Gyula az állatok átadását követő sajtótájékoztatón.

40-50 ezer forint is lehet évente

Az MTI kérdésére az államtitkár, fideszes parlamenti képviselő elmondta: regisztrált állományról van szó, a sorsolás után átadott vemhes tehenek és üszők után a jövő évtől állattenyésztési támogatást igényelhetnek a gazdálkodók, amely állatonként 40-45 ezer forintot is elérhet évente. Budai Gyula beszámolt arról, hogy az augusztus 31-én záruló nemzeti tanyafejlesztési projekt idei pályázataira óriási az érdeklődés.

A közel 300 ezer, tanyán élő ember életkörülményeinek segítésére 2011-ben 1 milliárd forintot, 2012-ben 1,5 milliárd forintot, 2013-ban pedig 2 milliárd forintot biztosít a kormány, tisztán nemzeti forrásból.

A Tanyafejlesztési Program finanszírozására a kormány idén 1,5 milliárd forintot fordít a tavalyi 1 milliárddal szemben, 2013-ban pedig mintegy 2 milliárd forintnyi forrás áll majd a pályázók rendelkezésre. Lapunk is beszámolt arról, hogy jövőre ez a forrás várhatóan megközelíti a 2 milliárd forintot. Ezzel a lépéssel a vidék népességmegtartó erejét is javítani kívánja a kabinet.

Balogh József országgyűlési képviselő, Fülöpháza polgármestere reményét fejezte ki, hogy a tanyafejlesztési támogatásoknak köszönhetően egyre többen fognak a magyar hagyományokat ápoló tanyavilágban élni és termelni.

Gonda Imre szabadszállási gazda elmondta: nagyon nehéz a tanyasi élet, ezért minden kis támogatást megbecsülnek, az ajándékba kapott tehén a tizenegyedik lesz az állományában. Borjút nevelnek, mert a tej felvásárlási ára nem fedezi az önköltséget, hiszen csak 45 forintot kaptak volna egy liter tejért. Egy kifejlett tehén piaci értéke 300-350 ezer forint, míg a fiatal üszők 200-250 ezer forintot érnek – tette hozzá.

A tejpiaci ágazat szereplőinek jelentős értékesítési nehézségei miatt a Vidékfejlesztési Minisztérium április végén a legnagyobb hazai tejtermelőkkel és feldolgozókkal egyeztetett, hogy olyan stratégiát dolgozzanak ki, amely a piaci zavarokat enyhíti – mondta május 8-án Budai Gyula államtitkár.  Október 16-án kezdik meg annak a hétmilliárd forintnak a kifizetését, amit a kormány a különleges tejtámogatás előlegeként különített el.
Forrás: MTI,MNO
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása