Az államtitkár kiemelte: a mezőgazdaság a magyar gazdaság húzóágazata. Tavaly az ágazat első 11 havi kivitele csaknem duplája volt a behozatalnak: a magyar mezőgazdaság 6,2 milliárd eurós exportot és 3,8 milliárd eurós importot produkált.

A pápaihoz hasonló regionális szakvásárok jelentőségét az államtitkár abban látja, hogy a helyi termékek megjelenhetnek, illetve hogy a helyi termelők és a fogyasztók közvetlenül találkozhatnak. Megjegyezte: a kormányzat különös figyelmet fordít a helyi termékre.

A megnyitó után Áldozó Tamás, Pápa polgármestere (Fidesz–KDNP) és Sipőcz István, a megyei agrárkamara elnöke köszöntötte az expó látogatóit, majd átadták a vásár díjait.

Az idei nagydíjat a Bakonyerdő Zrt. kapta, Pápa különdíját pedig erdélyi testvérvárosa, Kovászna. Külön díjazták az élelmiszer-feldolgozói, mezőgazdasági, gépi forgalmazói és agrárgazdasági kiállítókat. Átadták a Veszprém megyei palackos borok versenyének díjait is: idén a Legszebb Nagy Aranyat Győrffy Szabolcs vehette át, köveskáli Rózsakő boráért.