Még nem tudják megbecsülni, mekkora a kár

LM, 2012. április 26., csütörtök 16:20
A mezőgazdasági termelőktől közel 5500 fagykárbejelentés érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának munkatársa csütörtökön az MTI-vel.

Mátyás László, a szervezet munkatársa elmondta: összesen 5445 kárbejelentést vettek nyilvántartásba, amelyek közül 760 vonatkozott a téli fagykárokra, 4685 pedig az április 10-ire. A húsvéti ünnepeket követő hajnalban mínusz 3, mínusz 9 közötti volt a hőmérséklet Szabolcsban, sőt Csengerújfaluban például mínusz 11 fokot mértek.

Mátyás László tájékoztatása szerint a tavaszi fagy minden gyümölcsfajtát érintett, a legtöbb bejelentés a téli almára vonatkozott, majd a meggy, a szilva és a dió következett. A fagykár által sújtott gyümölcsterület nagyságát az adatok összesítése után állapítja meg a térségi földművelésügyi igazgatóság.

Mátyás László szerint a kár, a várható terméskiesés nagyságát szintén csak később lehet majd megállapítani. Úgy vélte: erre legkorábban június elején, az első természetes terméshullás után kerülhet majd sor. „Addig csak becslések lehetnek, amit viszont szakmailag semmi sem támaszt alá” – hangsúlyozta.

Az április 10-i hajnali fagy után az Alma Terméktanács szakembereinek gyorsfelmérése szerint 10 és 100 százalék közötti kár érhette a gyümölcsösöket Szabolcsban. Takács Ferenc, a szervezet elnökének közlése alapján a kajszibarack, az Idared és a Jonagold almafajta károsodott a legjobban, és őszibarackból is csak minimális termés várható a Nyírségben. Korai meggyből, cseresznyéből és a Gála almafajtából 50 százalékos mértékűre, míg a Golden és a Jonatán almánál 10-35 százalékra becsülték akkor a kárt.

Az osztrák érdekeltségű Agrana-Juice Magyarország Kft. szakemberei szerint viszont – a cégnek 3200 hektáros integrált almatermesztési rendszere van Szabolcsban – az áprilisi fagykár kisebb lehet az előzetesen vártnál. Koczinger Norbert projektvezető tájékoztatása alapján a „természet sietett az almatermelők segítségére”, a fagy után meleg és esős időjárás jött, így bőségesebb lett a fák virágzása, ami mérsékelheti a terméskiesést. Szerinte akár még közepes termés is összejöhet, mert a fák pótolták a lefagyott virágokat, újakat hoztak helyettük, így majd a májusi terméskötődés és a júniusi első hullás után derül ki, milyen termés várható ősszel.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása