Terjed a karanténlistás fúrólégy Magyarországon

NT, 2012. augusztus 6., hétfő 14:40
Ez év nyarán Magyarországon is igazolták az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) jelenlétét, a karanténlistán szereplő károsító terjedésének megakadályozása a gazdálkodók közös feladata – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A károsító természetes ellenségei egyelőre nem ismertek, ezért a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága (NTAI) által kiadott szükséghelyzeti eseti engedély lehetővé teszi a kémiai védekezést is – emeli ki a hivatal közleménye.

A nyugati dióburok-fúrólégy felszámolására nincs lehetőség, ezért az a feladat, hogy vissza kell szorítani a kártevő terjedését, amihez a termelők és a lakosság aktív közreműködése is szükséges.

A Nébih felhívja mindenki figyelmét, ha gyanúja van a károsító jelenlétére, vagy ha úgy véli, hogy a kifejlett egyedet látja, azonnal értesítse az illetékes megyei növényvédelmi hatóságot és tegye meg a Nébih honlapján javasolt védekezési intézkedéseket – olvasható a közleményben.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) az USA és Mexikó területéről származik, az 1980-as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban. Tápnövénye a dió (Juglans spp.), amelynek termésburkában károsít és erős fertőzésnél akár 50 százalékos kártételt is okozhat dióültetvényeinkben. Európa éghajlati adottságai és tápnövényének széles körű előfordulása – házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken, parkokban, erdős területeken – elősegíti gyors terjedését és felszaporodását – állítják a szakemberek. Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba.

Magyarországi megjelenésének gyanújáról 2011-ben számoltak be Kőszeg körzetében. A térségben a Nébih NTAI fokozott növény-egészségügyi felderítést rendelt el. Ennek eredményeként 2012 nyarán hatóságilag igazolta a károsító jelenlétét.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása