Tolnában megviselte a termést az időjárás

KG, 2012. július 25., szerda 21:10
A kukoricatermés harmadával, a napraforgó akár felével is csökkenhet a tavalyihoz képest Tolna megyében elsősorban a júliusi száraz, meleg időjárás miatt.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának becslése szerint a Tolnában 110 158 hektáron termő kukorica termésátlaga hektáronként 4,5-5 tonna lesz, szemben a május végén, június közepén várt 7-9 tonnával – közölte szerdán Fábián Valentin igazgató.

A most becsült mennyiség 2,5-3 tonnával elmarad a tavalyi eredményektől is; 2011-ben 7,5 tonna, 2010-ben 8 tonna kukorica termett hektáronként a Tolna megye aranyának nevezett takarmánynövényből. Fábián Valentin kitért arra, hogy a kukoricaállományt a virágzáskor érte el a szélsőségesen meleg időjárás. Az aszályos, forró, alacsony páratartalmú levegő gátolta a hatékony termékenyülést, a vízhiány a szemek részleges vagy teljes meddőségét okozta. A kukoricán a szárazság nyomai jól láthatóak, alsó levelei szinte teljesen elszáradtak.

Az igazgató tájékoztatása szerint Tolna megyén belül Paks környékén számítanak a legrosszabb kukoricatermésre, de az egész megyei vetésterület 10-15 százalékán teljes terméskieséssel számolnak.

A 25 746 hektáron termő napraforgó jobban viselte a szárazságot, de a virágzás alatt az alacsony páratartalmú levegő gátolta a hatékony termékenyülést. A növény alsó levelei fonnyadtak vagy leszáradtak, a szár alacsonyabb, és a tányér is kisebb a szokásosnál. Az olajos növényből a Tolnában szokásos 2,5-3 tonnás átlagos hozammal szemben idén hektáronként 1-1,5 tonnás termés várható – közölte a földművelésügyi igazgatóság vezetője.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása