235 millió euróval segítik Magyarország fejlődését

MNO

2010. november 29., hétfő 20:33

235 millió euróval segíti Magyarország fejlődését az Európai Beruházási Bank (EIB), amelynek Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke, Anton Rop két hitelmegállapodást írt alá a magyar állam nevében eljáró Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel hétfőn Budapesten – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.
A most létrejött megállapodások egyike 150 millió euró összegben a regionális operatív programok révén az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházásokhoz előírt hazai önrész fedezetére szolgál.

További 85 millió euró szolgálja a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem meglévő épületeinek, kutatási eszközeinek felújítását és modernizációját, valamint a kutatási és fejlesztési tevékenységgel összefüggő bérjellegű kiadásaik finanszírozását a 2010–2013 közötti időszakban. Az EIB ezt a hitelkeretet 2010. október 15-én hagyta jóvá az ország számára a Budapesti egyetemek projekt megvalósítása érdekében.

Magyarország és az EIB kapcsolatai 1990-re tekintenek vissza, az azóta eltelt időszakban a bank közel 12,6 milliárd euró összegben biztosított forrást több mint 120 fejlesztés finanszírozásához. Az EIB támogatásával megvalósított hazai beruházások elsősorban a környezetvédelmet, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését érintették, továbbá az ipar, az energetika, a telekommunikáció és az oktatás megújulását segítették.