A róka meg a farkas aratni megy

Magyar népmese

2003. július 4., péntek 00:00

Volt egyszer egy róka meg egy farkas. Elmentek aratni. Amint mentek az erdőn keresztül, találtak egy tőkében mézet. A farkas meg akarta enni, de a róka azt mondta:
– Jó lesz aratás után lakomára!
A farkas beleegyezett, mentek aratni. A rókának nagyon fájt a foga a mézre. Mindig szomorúbb lett. Kérdi tőle a farkas:
– Miért vagy olyan szomorú?
– Azért – mondja a róka –, mert komának hívnak.
– Hát menj el! – mondta a farkas.
A róka elment egyenesen az erdőbe, és jóllakott mézzel, aztán visszament. Kérdi tőle a farkas:
– Mi a neve a gyereknek?
– Megkezdettem! – mondja a róka.
Később megint szomorkodik a róka. Kérdi ismét a farkas, hogy mi baja. Megint azt mondta, hogy komának hívták, s a farkas megint elküldte a keresztelőbe. A róka másodszor is egyenesen az erdőbe ment, s jóllakott mézzel. Azután visszament. Kérdi a farkas:
– Mi a neve a gyereknek?
– Féligkinyaltam! – mondja a róka.
Harmadszor is mutatja a róka, hogy ő szomorkodik. Harmadszor is kérdi a farkas, hogy mi baja. Harmadszor is azt mondja, hogy komának hívták. A farkas harmadszor is elküldte a rókát keresztelőre, hogy ne szomorkodjék. A róka csak az erdőbe ment mézet enni, azután visszament. Kérdi tőle a farkas:
– Mi a neve a gyermeknek?
– Tisztárakinyaltam! – mondta a róka.
Elmennek aratás után az erdőbe, hát látja a farkas, hogy nincs méz. Akkor jut eszébe a gyermekek neve: Megkezdettem, Féligkinyaltam és Tisztárakinyaltam. Azt mondja a rókának:
– Hívjunk segítséget és verekedjünk meg!
A róka hívta a récét, a kan pulykát, a kakast és a macskát, a farkas a medvét, az oroszlánt és az elefántot. A macska, a kan pulyka és a kakas felment a fára, a réce meg lenn maradt. Mikor látták, hogy jönnek azok a nagy fenevadak, elkezdtek lármázni, és azok úgy megijedtek, hogy elszaladtak. Így aztán a ravasz róka nyert.
(Magyar népmese)
x
Rendkívüli hír