A Barcelonát kapta a Veszprém

MNO

2010. április 6., kedd 12:52

Ahogyan 2009-ben, ezúttal sem volt szerencséje a Veszprémnek a BL-negyeddöntő-sorsolással: ismét a kontinens trónjára pályázó sztárcsapaton, a Barcelonán keresztül vezet a magyar csapat útja a legjobb négy közé.
A keddi, bécsi sorsoláson kiderült, hogy ezúttal sem volt szerencséje a Veszprémnek: egy évvel ezelőtt a címvédő és későbbi győztes Ciudad Realt kapta ellenfélül a férfi Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, ezúttal pedig egy másik spanyol sztárklubbal, a katalán Barcelonával csap össze Mocsai Lajos csapata a kölni final four-ba jutásért.

Nagy László együttese idén a spanyol Király-kupát már megnyerte, hazája bajnoki címére azonban már nincs esélye, így az idény hátralévő részében a BL-re koncentrál a legrangosabb európai klubtrófeát korábban hét alkalommal elnyerő sztárcsapat. A Barca utoljára 2005-ben tudott BL-t nyerni, azóta kétszer a negyeddöntőben, egyszer az elődöntőben, 2009-ben pedig a középdöntőben búcsúzott, azaz a legjobb nyolc közé sem jutott be.

A Barcelona nyáron kisebb átalakuláson esett át, leigazolta a Ciudad Realtól a fehérorosz születésű, de szlovén és spanyol útlevéllel is rendelkező Siarhei Rutenkát, valamint az orosz Igropulót. A csapat ikonja, a kapus David Barrufet az idény végén visszavonul, így alighanem szeretné megszerezni nyolcadik BL-győzelmét is.

A spanyol együttes a D-csoport második helyén végzett a csoportkörben (a csoportelsőségre is volt esélye, ám az utolsó fordulóban döntetlenre végzett a Kolding otthonában, így végül a Kiel mögé szorult), majd a Croatia Zagrebet győzte le kétszer is a nyolcaddöntőben.

A két csapat az elmúlt tizenöt évben háromszor is összekerült az egyenes kieséses szakaszban: 1998-ban nem mindennapi körülmények között, csupán idegenben dobott több góllal jutott tovább a Barca, holott a veszprémi találkozón Élesék már tíz góllal is vezettek, egy évvel később azonban már egyértelmű volt a katalánok fölénye. A 2003-2004-es szezon nyolcaddöntőjében azonban a magyar csapat óriási bravúrt hajtott végre azzal, hogy az idegenbeli, 33-29-es vereséget követően 31-26-os hazai sikerrel kiütötte Nagy Lászlóékat.

A BL-negyeddöntő másik három párosítása közül a címvédő Ciudad Real és a német bajnoki listavezető Hamburg párharca is óriási csatát ígér, a Löwen a Kiel-lel találkozik, így legfeljebb két német csapat lehet ott a final four-ban, de egy hazai együttes mindenképpen pályára léphet május végén Kölnben, míg a Montpellier kapta a csoportelsők kívánságlistáján első helyen szereplő Csehovszki Medvegyit.

A férfi BL-negyeddöntő párosítása:
Barcelona-Veszprém
Csehovszki Medvegyi-Montpellier
Hamburg-Ciudad Real
Löwen-Kiel

(kezi.hu)