Archívum

Az MSZP-s polgármester „hulladékként” kezeli a hajléktalanokat?

MNO

2009. október 16., péntek 06:36
A Város Mindenkié csoport, a Humanista Mozgalom és a XI. kerületi Menedékház 2009. október 18-án rendhagyó és látványos szociális bérlakásavató tüntetést szervez a Móricz Zsigmond körtéren a szegénység elleni küzdelem világnapjának másnapján.
A tüntetéssel együtt nyílt levelet juttattak el Molnár Gyulának, amely felhívja a XI. kerületi polgármestert, hogy hajléktalanmentes övezetek helyett a hajléktalanság elleni küzdelemben inkább a szociális bérlakások építését támogassa, valamint országgyűlési mandátumával élve tegyen lépéseket az elhelyezés nélküli kilakoltatások megállítása érdekében.

A levélben felidézik az MSZP-s polgármester szavait, aki „hajléktalanmentes övezetek” kialakításáról és arról beszélt, hogy mintegy tucatnyi köztéren a hajléktalan emberek „nem maradhatnak és nem is jöhetnek vissza”. „Demokrata így nem beszél” – jelentik ki a levél aláírói, akik felszólítják a polgármestert, gondolja át, amit mondott, és vonja vissza vállalhatatlan és kirekesztő kijelentéseit.

A tüntetés szervezői azt írják, a hajléktalanok is ennek az országnak az állampolgárai, és tudomásuk szerint egy törvény sem mondja ki, hogy közülük bárki kitiltható egy közterületről azért, mert hajléktalan.

A levél írói is úgy látják, a hajléktalanság a magyar társadalom egyik legsúlyosabb társadalmi problémája. Ám szerintük a hajléktalanság okai strukturálisak: a munkanélküliség és az alacsony bérek, a megfizethető lakások, illetve egy kiterjedt szociális bérlakáshálózat hiánya, valamint a jóléti szolgáltatások hiányos hozzáférhetősége és alacsony színvonala. Mindezek miatt a hajléktalanságot nem lehet kirekesztő intézkedésekkel és rendőri, közterület-felügyelői zaklatásokkal kezelni. Az utcai hajléktalansággal járó köztisztasági problémákra sem kirekesztéssel és kriminalizációval kell válaszolni, hanem színvonalas, hét végén is nyitva tartó nappali melegedőkkel és éjjel-nappal nyitva tartó, ingyenes, nyilvános mellékhelyiségekkel.

Az nem megoldás – írják –, hogy „egyik kerületből a másikba terel minket”. A polgármesternek javasolják: ha „hajléktalanmentes” köztereket szeretne, akkor az önkormányzat fejlessze a kerület hajléktalanellátó rendszerét, valamint fogjon hozzá egy kiterjedt szociális bérlakáshálózat kiépítéséhez. „Nem kezelhet minket hulladékként” – szólítja fel a szocialista Molnár Gyulát a levelet jegyző A Város Mindenkié csoport.