Az új támogatási rendszer a hőtermelést fogja dotálni

MNO, 2011. március 7., hétfő 16:38, frissítve: hétfő 16:38
Megegyezett Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Bencsik János energiaügyi államtitkár a kötelező áramátvételi (kát) rendszer átalakítása ügyében. Ezt a két politikus jelentette be hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Lázár a témában benyújtott módosító indítványát visszavonja.
Bencsik János kifejtette: a kompromisszum lényege, hogy a kát-rendszeren belül a biomassza- és a földgázalapú kapcsoltenergia-termelők esetében már az idei év közepétől egy új támogatási rendszerre térnek át, amely nem a villamosenergia-termelést és -átvételt fogja dotálni, hanem a hőtermelést. A másik lépés, hogy a kát-rendszeren belül minden más megújulóenergia-termelés támogatása 2011 végéig változatlan marad, az új zöld hő- és áramátvételi rendszer pedig 2012. január 1-jétől lép hatályba.

Szigorodik a biomassza-használat is – folytatta az államtitkár –, „az erdők kimeneti oldalán fogják szigorítani a tűzifa minősítését; a bemeneti oldalon pedig meg fogják emelni az átalakítás minimális hatásfokát, elő lesz írva az, hogy húszszázalékos hatékonysággal nem lehet átalakítani a tűzifát energiává”. Korlátozzák továbbá a biomassza-erőművek kapacitását úgy, hogy a kis és közepes teljesítményű erőművek élvezzenek előnyt – jegyezte meg.

Lázár a tájékoztatón elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök arról tájékoztatta, hogy a kormány részletesen fog foglalkozni a kérdéssel, egy intézkedési terv kerül a kabinet elé. Az államtitkár hozzátette, most a főbb irányokról született döntés, ezekről az elkövetkező két hónapban egyeztetnek az érintett szakmai szervezetekkel és önkormányzatokkal, majd ezt követően készítik el a részletes szabályozást.

Bencsik megjegyezte, az energetikai törvénycsomagnak március 16-án lehet a zárószavazása, így mintegy tíznapos késésben lesznek az Európai Unió által megszabott határidőt illetően, de Magyarország még így is a második olyan tagállam lesz a közösségen belül, amely elfogadja az úgynevezett hármas számú energiacsomagot. Kérdésre szólt arról is, hogy a rezsidíjak befagyasztásával foglalkozó munkacsoport körülbelül két hónapon belül tesz javaslatot a kormány számára.

Mint azt lapunk hétfői száma megírta, visszavonja a távhőt termelő erőművek támogatására vonatkozó módosító javaslatát Lázár.

(MTI, MNO)
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés