Letette az esküt a nemzeti ügyek kormánya + Videó+Képriport

MNO, 2010. május 29., szombat 13:36, frissítve: szombat 13:36

Nem sokkal kettő óra után letette az esküt a nemzeti ügyek kormánya a parlamentben. Ezt megelőzően Sólyom László adta át a kinevezési okmányokat a minisztereknek.

• A nemzeti ügyek kormánya – Képek és életrajzok
• Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke +Videó + Képriport + Képek
• Orbán: A demokrácia keretei között is lehet forradalom

Tekintse meg a Hír Televízió beszámolóját!

Esküt tettek az Orbán-kormány miniszterei szombaton az Országgyűlésben, majd ellátták kézjegyükkel az esküokmányt.  A másodjára kormányt alakító Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjének tagjai: Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterként dolgozik a kabinetben 

Az alkotmány szerint a kormány a miniszterek kinevezésével alakult meg, amely mintegy egy órával az eskütétel előtt, a Sándor-palotában már megtörtént, amikor Sólyom László köztársasági elnök átadta az új kormány minisztereinek a kinevezési okmányokat

Orbán egyenként mutatta be a minisztereket

Orbán Viktor kormányfő az eskütétel előtt egyenként bemutatta a minisztereket. Véleménye szerint olyan kormánytagokra van szüksége az országnak, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapítása által támasztott követelményeknek, megfelelő kvalitásokkal rendelkeznek, megfelelő jártasságot szereztek, tapasztalt emberek, vezetők, és készen állnak arra, hogy politikai vezetőként viselkedjenek, vagyis döntéseket hozzanak, és a döntéseikért vállalják a felelősséget.

Mint mondta, nem a hagyományos ágazati rendben szervezték meg a leendő magyar kormány munkáját, hanem a politikai vezetés logikája és a leendő politikai vezetők személyes felelősségének elve mentén.

Talpra állítani a gazdaságot, visszaszerezni Magyarország nemzetközi tekintélyét

Elsőként Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert mutatta be. Kiemelte, tőle azt várják az emberek, hogy állítsa talpra a magyar gazdaságot. "Azt várjuk mindannyian tőle, hogy Magyarország sereghajtóból ismét éllovassá válhasson" - tette hozzá.

Martonyi János külügyminiszter kapcsán úgy fogalmazott: tőle azt várják az emberek, hogy irányításával szerezze vissza Magyarország a nemzetközi tekintélyét, vezényelje le a januártól esedékes európai uniós elnökségi munkát, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közép-európai együttműködés felépülhessen.

Helyre állítani a közbiztonságot, megvédeni a megmaradt közvagyont

Orbán Viktor közölte: Pintér Sándort a Belügyminisztérium vezetésére kérte fel. Tőle azt várja minden magyar választópolgár, hogy állítsa helyre a közrendet és a közbiztonságot. A kormányfő szerint a belügyminiszter esetében a legnehezebb a munka, mert, mint hangsúlyozta, nincs vesztegetni való idő. Ide egy tapasztalt rendőri vezető kell, aki úgy ismeri ezt a területet, mint a saját tenyerét - jelentette ki.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kapcsán úgy nyilatkozott: azt várja tőle Magyarország, hogy védje meg a még megmaradt közvagyont. Hozzátette: reményei szerint a miniszter be fogja bizonyítani, hogy az állam lehet jó gazda, és lehetséges az is, hogy az állami fejlesztések gyorsan, korrupció nélkül és hatékonyan bonyolódjanak. Fellegi Tamás az az ember, aki rendelkezik a megfelelő tudományos, politikai és üzleti tapasztalattal.


Fotók: Tóth Tibor

Megmenteni az egészségügyet, talpra állítani a vidéket

A kormányfő elmondta, Réthelyi Miklós vezeti a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát. A magyar emberek azt várják a minisztertől, hogy mentse meg az egészségügyet, építse újjá a szociális biztonságot, teremtse meg a jövő kibontakozásának lehetőségét a fiatal nemzedék számára. Réthelyi Miklós a kormány legtapasztaltabb tagja - tette hozzá.

Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési Minisztériumot vezeti - mondta Orbán Viktor. Az állampolgárok azt várják tőle, hogy végre legyen valaki, aki a magyar vidéket talpra állítja, és bebizonyítja, hogy a vidék, a falu és a mezőgazdaság nem a múlthoz tartozik. Megjegyezte, Fazekas Sándor 20 éve Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcag polgármestere.

Megtalálni a honvédelem helyét, újjászervezni a közigazgatást

Hende Csaba honvédelmi minisztertől azt várja, hogy megtalálja a honvédség és a honvédelem helyét a XXI. századi nemzetközi együttműködés rendszerében. Mint mondta, vele szemben külön elvárása még az, hogy vessen gátat annak, hogy a honvédség a bűnügyi krónikák folyamatos szereplője legyen.

Orbán Viktor bemutatta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, miniszterelnök-helyettest is, akinek, mint mondta, az lesz a feladata, hogy a szétcsúszóban lévő közigazgatási rendszert újjászervezze. A központi közigazgatás újjászervezése már meg is kezdődött - tette hozzá.

Képviselni a keresztény szociális gondolkodásmódot

A kormányfő bemutatta Semjén Zsolt tárca nélküli minisztert és miniszterelnök-helyettest is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az új kormány nem koalíciós kormány, hanem egy pártszövetség alkotta kormányzat. Semjén Zsolttól azt várja, hogy képviselje a kereszténydemokrata politikai filozófiát és a keresztény szociális gondolkodásmódot a kormányzati munkában.

Bár támogatóink jelentős része nem hívő keresztény, de ők is keresztény magyar kultúra részei. Szüksége van a kormánynak egy értékrendszerre, egy igazodási pontra, egy horgonyra, hogy ne tévesszen utat, hogy ne tévessze szem elől a dolgok mélyebb értelmét, és ehhez várja Semjén Zsolt segítségét - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterek ünnepélyes eskütétele után a Szózattal zárult a parlament ülése, ahol a rendszerváltás utáni kilencedik kormány alakult meg.

MTI, MNO

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés