Martonyi: hazánknak külső jogállami kontrollra van szüksége

Magyarország Közép-Európa államaival ellentétben lemaradási pályán van

MNO

2007. március 10., szombat 12:59

Magyarországnak külső jogállami kontrollra van szüksége, mert "önmaga lábán nem tud megállni". Ez az ország a jogállami kontrollt, a demokratikus intézmények tartalmi működését saját erejéből megvalósítani nem tudja - jelentette ki Martonyi János az Európai identitás - Nemzeti identitás címmel rendezett konferencián Budapesten.
Úgy fogalmazott, "az az ország, amelyik nem tudja levonni a politikai következtetést egy kormányzat teljes gazdasági, erkölcsi kudarcából, az önmaga lábán nem tud megállni".

"Ez a szomorú valóság, lehet, hogy másként alakul a jövőben, de jelenleg ez a helyzet, tehát nekünk alapvetően szükségünk van külső jogállami kontrollra" - mondta az ellenzéki politikus, aki hangsúlyozta: Magyarország elemi érdeke a jelenleginél erősebb Európa létrejötte.

Martonyi János azt mondta: Magyarország Közép-Európa államaival ellentétben lemaradási pályán van, a hazai eredmények nem közelítenek az unió adataihoz.

"Lehet, hogy Európa elvesztett pár évet az alkotmányozó szerződés bukfence miatt, de, hogy Magyarország legalább öt, esetleg inkább tíz esztendőt veszít el az elmúlt öt esztendő hibái következtében, az nagyon valószínűnek látszik" - fűzte hozzá.

A Reformáció és Közélet Társaság és a Thomas More Intézet magyarországi tagozata által rendezett nemzetközi konferencián Mádl Ferenc volt köztársasági elnök köszöntőt mondott. A volt államfő szólt arról, hogy az európai örökség fogalma a plurális demokráciát, a jogállamiságot, az emberi jogok tiszteletét, valamint a zsidó-keresztény erkölcsi értékrendet jelenti.

MTI