Orbán: Állami irányítás alá vonják a Mal Zrt.-t, őrizetben a vezérigazgató + Videó + Képriport

Pálffy Lajos, Bittner Levente, Bucsy Levente, 2010. október 11., hétfő 18:48, frissítve: hétfő 18:48
Napirend előtt értékelte Orbán Viktor a vörösiszap-katasztrófa tanulságait. A miniszterelnök legfontosabb bejelentése, hogy állami irányítás alá kell vonni a katasztrófát okozó vállalatot, valamint az, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját. Reagálásában Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője közölte: meg kell vizsgálni, mit tartott be a cég a privatizációs szerződésből. A miniszterelnök viszonválaszában kijelentette: nincs esély rá, hogy eltüntessék a Mal Zrt. vagyonát.

• Somlószőlősre mennek iskolába a devecseri gyerekek

• Elkészültek a vizsgálati eredmények
• Szerdára elkészülhet a védőgát

• A munkaadók elfogadhatónak tartják a tulajdonosi jogok korlátozását
• Panaszt tesz a Mal Zrt. meggyanúsított vezérigazgatója
• Az MSZP-s polgármester is üdvözli Orbán beszédét
• Újabb holttestet találtak, így már 8 halálos áldozat van
• Magyarországon az EU három szakértője
• Gyurcsány: A miniszterelnök tisztességes, jó beszédet mondott
• Demján és a VOSZ is segít a károsultakon
• Hétfő estére elkészülhet a szupergát
• Megoldást hozhat a Dudarit + Képriport
• Vörös föld • Hogyan került magánkézbe a magyar alumíniumipar?
Tekintse meg Orbán Viktor teljes beszédét!

Az első megszólalás legyen a részvété és az együttérzésé – kezdte napirend előtt Orbán Viktor. A katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak azt kívánta, hogy legyen elegendő erejük a pótolhatatlan veszteség elviseléséhez, a kitelepítetteket pedig együttérzéséről biztosította a kormányfő. Orbán Viktor segítséget is ígért „Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája után”. A miniszterelnök köszönetet mondott a területen dolgozóknak, és külön megköszönte a magyar és a nemzetközi sajtó segítő együttműködését.

Orbán szerint most Magyarország a legfontosabb pillanatához érkezett, eljött az, „amikor bizonyítanunk kell, hogy áprilisban új korszakot nyitottunk”. Az előző korszakban mindent a magánérdek írt felül, de áprilisban a választók egy új korszakot nyitottak. „Most azt kell megmutatnunk, hogy mi valóban a választók akaratát képviseljük” – mondta napirend előtt a miniszterelnök.

Nem természeti csapás volt

Ez az a perc, amikor be kell bizonyítanunk, hogy a magyar emberek érdekét képviseljük a hatalmaskodókkal szemben – jelentette ki a kormányfő. Nem természeti csapás volt. Emberek által működtetett üzemben történt egy ökológiai katasztrófa – közölte a kormányfő. Szerinte ez az a pont, amikor tisztázni kell, mi a közérdek, és mi a magánérdek.

A katasztrófával kapcsolatban négy azonnali feladatot sorolt fel a miniszterelnök. Kártalanítani kell az áldozatokat, méghozzá a tél beállta előtt, hangsúlyozva: nem közpénzből. „Azok fizessenek, akik a károkat okozták” – tette hozzá. Másodikként leszögezte: biztosítani kell, hogy a gyár dolgozói dolgozhassanak, közérdek a termelés újraindítása a timföldgyárban. Harmadikként: meg kell gátolni a további környezeti károk keletkezését, „nem élhetünk tovább eltitkolt veszélyekkel” – fogalmazott Orbán Viktor. Úgy látja, „a problémák elmismásolása magánérdek, nem pedig közérdek”. Végül azt követelte, hogy szigorú és fair felelősségre vonás kövesse a tragédiát, a károkozók ne menekülhessenek el a felelősség elől.

Orbán közölte: az utóbbi időben kétszer is tapasztalhattunk hasonló csapást, az egyiket a Mexikói-öbölben (olajszivárgás), a másikat Verespatakon (ciánszennyezés). Meglátása szerint ott is a közérdek és a magánérdek ütközött egymással, ami felveti a modern állam szerepét és feladatait. „A magánérdekkel szemben a közérdeket csak a modern állam képes érvényesíteni. Csak az államnak vannak, illetve lehetnek eszközei” – hangsúlyozta Orbán.

Állami vagyonzár alá veszik a timföldgyárat

Az államot cselekvő helyzetbe kell hozni, ezért a Mal Zrt.-t állami irányítás és vagyonzár alá kell venni – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: ehhez bátorság és elszántság kell a kormány és az Országgyűlés részéről, hiszen rövid idő áll rendelkezésre a vészhelyzet miatt. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy korábban a hasonló helyzeteket mindig megúszták a felelősök, de meg kell mutatni, hogy Magyarországon „ma már más világ van”, amikor is a magánérdek nem írhatja felül a közérdeket.

Ennek érdekében törvényjavaslatot nyújt be a kormány, hogy hétfőtől létrejöjjön a katasztrófavédelmi biztos intézménye. Az ő feladata lesz a Mal Zrt. teljes felügyelete, irányítása, a vagyon kezelése, mint ahogy a termelés újraindítása és a helyreállítás felügyelete is rá vár – tette hozzá Orbán. A miniszterelnök azt is közölte, hogy a rendőrség őrizetbe vette és előzetes letartóztatásba helyezte a cég vezérigazgatóját. (A rendőrség hétfő délután megerősítette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai reggel előállították B. Zoltánt, a Mal Zrt. cégvezetőjét. A férfi őrizetbe vétele megtörtént, a rendőrség előterjesztést tesz a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezésére. Kihallgatása folyamatban van több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmények miatt – közölte az ORFK.) A kormányfő újra megerősítette, hogy a kárelhárítást a Mal Zrt. pénzéből kell állni.

Megvizsgálják a privatizációs szerződés betartását


Külön kormányzati vizsgálat tárgya kell, hogy legyen, hogy a privatizáció óta eltelt időszakban a privatizációs szerződésekből mit tartottak be, milyen környezetvédelmi szempontokat érvényesítettek – mondta Lázár János napirend előtt. Részletek

Orbán: Nem tüntethetik el a vagyont


A kormány megtette a Mal Zrt. zár alá vételéhez szükséges lépéseket – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a frakciók képviselőinek napirend előtti felszólalására adott válaszaira reagálva. Leszögezte: nincs esély arra, hogy akár a cégvagyont, akár a magánvagyont kivonhassák a kártérítési felelősség alól, nincs olyan „pontja a világnak, ahol biztonságban lehetne a jogellenesen kivont bármilyen vagyontárgy, ebben önök biztosak lehetnek”. A kormány törvényjavaslata szerint a katasztrófavédelmi biztos tesz majd javaslatot a parlamentnek, hogy hosszú távon milyen jövője lehet a gyárnak – közölte a miniszterelnök az ajkai vörösiszapömlés kapcsán.

Bejelentette, hogy más hasonló létesítmények esetében országos ellenőrzéseket rendeltek el. A tragédia tanulságait le kell vonni – húzta alá Orbán Viktor, de mint mondta, ezt majd közvetlenül a veszély elhárítása utáni időszakban kell megtenni. A bejelentéseire reagáló frakcióvélemények kapcsán úgy fogalmazott: úgy tűnik, az MSZP kivételével az Országgyűlés képviselőcsoportjai támogatják a kormány javaslatait, amelyekről még hétfőn szavaz a parlament.

(MNO, MTI)
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés