Pénzeső a baloldali és kormányzati forrásokból működő médiának

Magyar Nemzet, Bodacz Balázs, 2005. július 12., kedd 00:01, frissítve: kedd 00:01
Kizárólag baloldali kötődésű, illetve kormányzati forrásokból működő médiumok nyertek az informatikai tárca 200 millió forintos, az európai uniós információk terjesztésére kiírt tavalyi pályázatán. A nyertesek többsége egyelőre nem teljesítette a pályázatban vállalt kötelezettségét.
A köztelevízión, annak egyik kft.-jén és a Pécs TV-n kívül a Hit Gyülekezetéhez kötődő Magyar ATV, a Nap-keltét is készítő, Gyárfás Tamás vezette St. Plusz Kft. és az MSZP-s milliárdos Kapolyi László által megszerezni kívánt nyíregyházi Kölcsey TV részesülhetett az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tavalyi, 200 milliós keretösszegű pályázatából.

Az SZDSZ-es irányítású IHM Információs társadalom – európai televíziók című pályázatának kiírása szerint az a közműsor-szolgáltató vagy saját gyártási kapacitással rendelkező műsorkészítő szerepelhetett sikeresen a megméretésen, amely a támogatásból készült műsorszámban vállalta az információs társadalommal, Magyarország EU-csatlakozásával, illetve az unióval kapcsolatos ismeretek terjesztését.

A támogatási összeget a pályázatok nyertesei a műsorok készítéséhez szükséges eszközök beszerzésére is fordíthatták. A tételes elszámolás mellett azonban vállalniuk kellett azt is, hogy a támogatásból létrehozott tartalmakat digitalizálják, archiválják, és honlapjukon hozzáférhetővé teszik.

Mindezekkel szemben a nyertes pályázók közül csak az ATV honlapján van utalás a minisztériumra, de ott sem a pályázattal kapcsolatban. Mint olvasható: „A Magyar ATV technológiai fejlesztését az IHM támogatta.” A minisztérium sajtóosztályán a csatorna támogatásával kapcsolatban szűkszavúan csak annyit mondtak: a pályázatokat átnézve a Magyar Nermzet minden kérdésre választ talál.

A nyertesek internetes honlapjainak többségén a pályázati követelményeknek megfelelő tartalom nem található meg. A Magyar Nemzet megkereste a nyertes médiumok vezetőit, akik – bár mindegyik helyen ígéretet kaptunk rá – sem az elnyert támogatás felhasználásáról, sem a tartalmak elérhetőségéről nem szolgáltak információval. Egyedül a Pécs TV-nél állították: minden támogatott műsort archiváltak, az anyagokat fel lehet kutatni a honlapjukon.
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés