Slota ismét kiborult és provokátort lát a magyar nagykövetben

MNO

2011. szeptember 20., kedd 18:42

Ján Slota, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint Balogh Csaba, Magyarország új pozsonyi nagykövete provokátorként érkezett Szlovákiába.

• Az új választási törvény nem épülhet a megkülönböztetésre
• Közbenjárás: „Szlovákia tartsa be az európai ajánlásokat”
„Nem szokványos, hogy Balogh Csaba, a Magyar Köztársaság új nagykövete Szlovákiában úgy értékelje a szlovákiai politikai és társadalmi helyzetet, ahogy azt ő tette. Szintén nem megszokott, hogy az új nagykövet mindjárt az államelnök meglátogatása után az egyik párt központjába menjen...” – nyilatkozta Slota kedden a pozsonyi SITA kereskedelmi hírügynökségnek.

Az új magyar nagykövet hétfőn adta át megbízólevelét Ivan Gasparovic szlovák államfőnek, majd bemutatkozó látogatást tett a Magyar Koalíció Pártjánál (MKP). „Mindezt csak abból a szempontból tudom értékelni, hogy már az elején felfedi kártyáit: érdeke a szoros együttműködés az MKP-val és annak elnökével, Berényi Józseffel. Berényi és Balogh urak bizonyára jól megértik majd egymást, és budapesti kollégáik minden álmát teljesítik” – tette hozzá a magyar- és romaellenességéről elhíresült politikus.

Slota az MKP elnökét sem kímélte. Szerinte Berényi „szégyentelen besúgó”, „a magyar politika ötödik hadoszlopának képviselője Szlovákiában”. Úgy vélte: ezt a nagykövet is megerősítette, amikor megdicsérte Berényit az együttműködésért, illetve amikor hangsúlyozta, hogy Magyarország üdvözli az összes információt, amelyet az MKP-tól kap a szlovákiai belpolitikai helyzetről.

„Hatalmas szégyen, hogy egy szlovákiai politikai párt elnöke kiviszi a belpolitikai ügyeket, ráadásul a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (parlament) volt képviselőjéről van szó” – vélekedett Slota.

Balogh Csaba hétfőn természetesnek nevezte, hogy ellátogatott az MKP székházába, mert a mai magyar kormánypártok hagyományos szövetségeséről van szó.

(MTI)