Tojásfestés

Ragó Márta

2002. március 21., csütörtök 11:40

Húsvéthétfő elmaradhatatlan velejárója a locsolkodás. Néhány tojásfestési ötletet, módszert, régen használt festéklé receptet kínálunk próbálgatásra.
A tojás az élet keletkezésének jelképe mindenütt a világon. Sokszor előkerül a teremtésmítoszokban, termékenységgel, újjászületéssel kapcsolatban.
A keresztény vallás is átvette ezt a szimbólumot, a feltámadást, az új életet látja benne. Ezért ajándékozunk húsvétkor egymásnak tojást. A tojás színezése is nagyon fontos: ez emeli ki a mindennapiból, és ez teszi ünnepivé. A magyar területen az életet, az öröm színét, Krisztus értünk kiontott vérét szimbolizáló piros a legelterjedtebb.

De ez a szokás sokkal mélyebb gyökerű, tulajdonképpen ősi termékenységvarázslás. A fiú megöntözi a leányt, a leány új élettel ajándékozza meg. Nem lehet véletlen a tojások díszítése sem. Ha jobban megfigyeljük, az ősi magyar hitvilág óvó-védő, rontáselhárító jeleit fedezhetjük fel bennük.Néhány tojásfestési technika:

Levélrátétes

Gyűjteni kell apróbb, érdekes, szép formájú leveleket, ezeket a megtisztított tojások felületére vízzel rátapasztjuk.
Belekötjük jó szorosan egy nejlonharisnya darabba, majd hagymahéjjal színezett festőlében megfestjük.Írott tojások

Kellékek:

kb. 5 cm vastag gyertya
festőlevek, papírtörlő
íróka, melynek házilagos elkészítése egyszerű. Egy kifogyott reklám golyóstollat használjunk. A tollbetétből a fém hegyet kivéve a csöves vége felől gombostűvel benyúlva a kicsi golyót a hegyből ki kell lökni. Az így kapott csövecskét egy behasított, kb. 10 cm hosszú, ceruzavastagságú botba belekötjük vékony dróttal, és már kész is az íróka.


A munka menete:

A gyertya lángjába tartjuk az íróka hegyét, és átmelegítjük. Picit belenyomjuk a viaszba, és már írhatunk is. Általában a két hosszanti és az "egyenlítői" főköröket rajzoljuk meg először. Aztán már csak a fantáziánkra és kézügyességere van bízva a dolog.
Ha kész a viaszolás, beletesszük a tojást a festőlébe. A kívánt szín elérése után a viaszt el kell távolítani. Ezt legegyszerűbben valami puha papírral lehet megoldani. A kész tojást óvatosan a láng fölé tatjuk, amíg a viasz megolvad, így könnyen le lehet törölni.
Szalonnahéjjal, zsírral fényezzük.


Karcolás

Az egyszínűre megfestett tojásra éles késsel mintákat karcolunk.A boltokban lehet tojásfestéket kapni, de érdekességként közreadunk néhány természetes alapanyagból készíthető festőlé receptjét.

Festőmályva virágok szárított szirmait a Herbária boltjaiban megvásárolhatjuk. A főzött lé piros lesz
Vereshagyma héja: A tömény, kihűlt főzettel barnáspiros tojásokat készíthetünk. Timsó hozzáadásával gyönyörű napsárga színt kapunk.
A lilahagyma héja sötétbarnára fest.
Sárga színt kapunk vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ágából és rügyéből. Ehhez is kell timsó
Fekete bodza zöld bogyóiból szép zöld színt nyerhetünk
Kék:Csillagvirág+ timsó